Proprietarul grupului de lux LVMH, Bernard Arnault, cel mai bogat locuitor al Frantei, a solicitat nationalitate belgiana. Demersul intervine intr-un moment in care guvernul de la Paris se pregateste sa introduca o taxa de 75% pe salariile mari.


Cererea formulata de liderul topului francez al miliardarilor reprezinta o veste proasta pentru guvern, aflat in plina dezbatere legata de taxa de 75% pe salariile foarte mari, comenteaza Le Figaro. Proprietarul LVMH a confirmat astazi ca a solicitat nationalitatea belgiana. Raspunsul va sosi pana la sfarsitul anului.

Dar „Bernard Arnault este si ramane rezident fiscal francez”, a precizat, totodata, omul de afaceri intr-un comunicat. „Obtinerea dublei nationalitati franco-belgiene nu schimba aceasta situatie”, se subliniaza in document.

In anturajul presedintelui LVMH se precizeaza ca Bernard Arnault poseda de mai multi ani o resedinta la Londra si una in Belgia. Or, explica un avocat specializat, „in determinarea resedintei fiscale criteriul nationalitatii figureaza pe pozitia a patra, dupa locul principal de resedinta sau locul unde are cele mai multe interese economice. Altfel spus, aceasta cerere nu inseamna dorinta de sustragere de la obligatiunile fiscale”, a mentionat expertul.

De altfel, comunicatul noteaza ca solicitarea in cauza isi gaseste justificarea in faptul ca miliardarul francez, „originar din nordul Frantei, are numeroase legaturi in Belgia, atat in plan personal, cat si in cel profesional”, iar holdingul familiar „Groupe Arnault are multe investitii in Belgia si sunt in plina dezvoltare”.

De ani de zile, Arnault, in varsta de 63 de ani, a legat o stransa prietenie cu omul de afaceri belgian Albert Frere, in varsta de 86 de ani. Acesta din urma este, de asemenea, actionar la Groupe Arnault. Cei doi intentioneaza, se pare, sa-si consolideze pozitiile si sa realizeze impreuna mai multe proeicte.

Bernard Arnault controleaza, potrivit publicatiei americane Forbes, o avere de 41 miliarde de dolari, ocupand in clasamentul celor mai instariti locuitori ai lumii locul patru, dupa Carlos Slim, Bill Gates Warren Buffet.