Pentru prima data in ultimii sapte ani, numarul miliardarilor a scazut in China. Un semn suplimentar al incetinirii ritmului de crestere a economiei tarii, numarul doi in lume.


Nu este, desigur, cea mai mare drama a Chinei in momentul de fata. In ultima instanta, efectele crizei mondiale si-au spus cuvantul si, odata cu incetinirea ritmului economic, a scazut si numarul super-bogatilor chinezi, care au saracit. Potrivit clasamentului anual al publicatiei americane Forbes, China numara numai 113 miliardari, fata de 146 in 2011. O picatura in imensitatea celor 1,3 miliarde de locuitori ai Chinei. Dar, este vorba de prima scadere din ultimii sapte ani.

In ultimii ani, toata lumea a privit stupefiata cum se inmultea „clubul super-bogatilor” chinezi si cum averile lor sporeau parca la nesfarsit, in timp ce restul „colegilor” lor pierdeau in greutate. Dar previziunile analistilor s-au dovedit corecte: economia Chinei a inceput sa incetineasca, fenomen care s-a reflectat inclusiv asupra clasei de miliardari. Astfel, averea cumulata a celor 113 cei mai instariti locuitori ai marelui stat asiatic, a diminuat anul acesta cu 7%, la 220 miliarde de dolari.

In fruntea clasamentului se afla patronul grupului agroalimentar Wahaha, Zong Qinghou, cu 10 miliarde de dolari, in crestere cu 3,5 miliarde fata de anul trecut. Laureatul din 2011, fondatorul si constructorul de motoare de santier Sany, Liang Wengen, a retrogradat pe locul sase, dupa ce si-a vazut averea scazand cu 37%.