Nicolas Berggruen este un investitor germano-american. Averea lui este estimata la 1,7 miliarde de euro. Dar, spre deosebire de ceilalti mari bogati ai lumii, Berggruen nu are o locuinta proprie. El traieste in hoteluri de cinci stele, dupa ce si-a vandut toate proprietatile in urma cu 12 ani.


O geanta pentru documente este singurul bagaj. Si, fireste cele 1,7 miliarde de euro din conturile bancare. Supranumit „miliardarul SDF”, Nicolas Burggruen figureaza, in prezent, pe locul 546 in palmaresul celor mai instarite personalitati ale lumii, stabilit de Forbes. Dar nu are un acoperis deasupra capului. De cand a decis, acum 12 ani, sa scape de toate proprietatile sale din Manhattan, New York si Miami, el refuza sa inchirieze sau sa cumpere o resedinte.

La 51 de ani, el traieste singur, mutandu-se dintr-un hotel in altul – toate de 5 stele – si traversand lumea la bordul avionului sau privat, un Gulfstream IV. Acest nomad superbogat poate, astfel, sa locuiasca in 14 orase diferite in decurs de o luna. „Nu mai sunt atasat de bunuri materiale”, explica el pentru Daily Mirror in aprilie anul trecut. „Posed foarte putine lucruri: cateva hartii, doua sau trei carti si cateva camari, veste si pulovere”.

Trebuie spus ca imperiul Berggruen s-a nascut aproape din nimic. Mai precis, dintr-un imprumut de aproape 190.000 de euro, incredintat de un bogat comerciant de obiecte de arta unui tanar om de afaceri. In 1988, Nicolas Berggruen a participat la crearea fondului Alpha Investment Management, inainte de a construi propria societate, Berggruen Holdings.

Aceasta societate de investitii detine astazi peste 30 de intreprinderi in intreaga lume. Si afiseaza, potrivit Bloomberg, o cifra de afaceri anuala de peste 4 miliarde de euro. O avere acumulata din preluarea de hoteluri si participatii la capitalul unor mari intreprinderi, printre care lantul german de magazine Karstadt si gigantul spaniol de media Prisa.

Ultima investitie de amploare: unul dintre fondurile lui Nicolas Berggruen, Justice Holdings, cu sediul la Londra, a oferit 1,4 miliarde de dolari (1,07 miliarde de euro) pentru 29% din lantul de restaurante fast-food Burger King. „Este ceea ce noi facem si producem, sunt actiunile noastre, care vor dura mereu”, declara maganatul saptamana trecuta pentru Wall Street Journal.

„Este tot ce are cu adevarat valoare”, adauga el. Filosof, Beerggruer este, in acelasi timp, un filantrop. El a aderat la miscarea The Giving Pledge lansata de miliardarii americani Bill Gates si Warren Buffet, acceptand sa doneze averea sa pentru opere de caritate.