Complexul Energetic Ro­vinari, aflat in pro­pri­e­tatea Ministerului Econo­miei condus de Adriean Videanu (foto), intenti­o­nea­za sa  construiasca im­pre­una cu un investitor care va fi ales in perioada ur­ma­toare un gru­p ener­getic de 500 MW, iar suma estimata este de 3,85 mld. lei fara TVA, adica 916 mil. euro, con­form unui anunt pu­bli­cat pe Sis­te­mul Elec­tronic de Achi­zitii Publice (SEAP).

Aceasta informatie vine la o luna dupa ce directorul general al complexului, Tiberiu Trotea, declara in presa locala ca proiectul costa 530 mil. euro, ceea ce inseamna un milion de euro pe fiecare MW, la care se mai adauga alte 30 mil. euro. Acesta a tinut atunci sa precizeze ca suma vehiculata de un miliard de euro necesara investitiei nu este reala. In numai o luna, pretul aproape s-a dublat inexplicabil in conditiile in care noua centrala va fi ridicata in curtea CE Rovinari unde deja exista infras­truc­tura: moara de carbune, uzina chimica, cone­xiunea la sistemul energetic national, sursa de apa etc. Formula spusa de Trotea, un MW investit costa un milion de euro, a fost cer­ti­ficata de Dan Ioan Popescu, pe vremea cand era ministrul Industriilor.

Potrivit anuntului de pe SEAP, CE Rovinari va finanta 51% din investitie, iar compania par­te­nera 49%. Data prevazuta pentru incepe­rea procedurilor de adjudecare este 15 septem­brie 2010, iar constructia va fi demarata la 1 no­iem­brie 2010. Valoarea estimata a achizitiei a rezul­tat in urma unui studiu de fezabilitate ela­borat de ISPE Bucuresti, societatea care prac­­tic a dez­voltat strategia energetica a Roma­niei preluata cuvant cu cuvant de ministerul lui Videanu. In anuntul de pe SEAP se men­tio­neaza ca finan­ta­rea nu prevede fonduri comunitare.


Comparatie izbitoare


Suma de 916 mil. euro este dubioasa pentru ca la un proiect absolut asemanator, la CE Cra­iova, costurile estimate au fost de 650 de milioane de euro. Vorbim de o centrala noua aflata in curtea uneia existente, cu toata infrastructura aferenta, de 500 MW, exact ca la Rovinari, si, culmea, care utilizeaza acelasi tip de carbune - lignitul din bazinul Olteniei. Mai mult decat atat, CE Rovinari si CE Craiova au concesiuni miniere si sunt situate in apro­pie­rea materiilor prime astfel incat costurile cu transportul sunt scazute. Fara TVA, centrala de la Craiova ar costa 550 mil. euro, cifra comparabila cu suma avansata de directorul Trotea in urma cu o luna. De proiectul de la Rovinari s-au aratat interesati chinezii de la China National  Electric Equipment Corpora­tion, iar o delegatie a fost prezenta in urma cu cateva luni la Tg.-Jiu pentru a negocia cu conducerea complexului. Interesul unui inves­titor pentru un proiect umflat s-ar putea explica prin  facilitatile pe care le va primi dupa finalizarea constructiei.