Supraimpozitarea mâncării nu este o idee bună, a spus Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, referindu-se la taxa pe fast food anunţată din nou de autorităţi.

„Riscul scumpirilor e mare. Dacă cineva mă anunţă că de maine mă taxează cu 10%, eu scumpesc de azi cu 10%”, a spus Sorin Minea pentru Income Magazine.

Acesta a adăugat că o astfel de taxă nu este agreată pe teritoriul Europei, fiind aplicată doar în Danemarca şi mai nou, Ungaria.

Minea speră ca autorităţile să consulte toate părţile implicate înainte de a lua o decizie privind o eventuală suprataxare a alimentelor.

Ministrul Sănătăţii a anunţat, joi, că prin noua lege a sănătăţii ar putea fi introdusă taxă pe fast food şi pe berea cu alcool, întrucât este vorba de o alimentaţie nesănătoasă care creşte morbiditatea pe anumite boli şi, respectiv, de un produs alcoolic.

"Prin noua lege încercăm introducerea taxei pe produsele nesănătoase tip fast food care aduc prejudicii sănătăţii şi, de asemenea, pe berea cu alcool", a spus ministrul Sănătăţii, citat de Mediafax.

Introducerea taxei pe fast food a mai fost în atenţia autorităţilor şi în 2011 , însă, după mai multe dezbateri contradictorii, a fost amânată, pe motiv că este foarte greu de implementat.

Ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Cseke Attila, declara în aprilie 2011 că Ministerul Sănătăţii nu a avut un proiect în acest sens, ideea privind taxa pe fast food apărând într-o conferinţă de presă, ca soluţie la creşterea sumelor la bugetul de stat.

Ministerul Sănătăţii intenţiona atunci să introducă taxa pe fast food pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.

Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel spunea atunci că lista produselor alimentare nerecomandate ce ar putea fi taxate ar putea include produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate şi băuturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma şi apa minerală.

Patronatele atenţionau însă că introducerea taxei pe fast food ar putea duce la creşterea preţului alimentelor în medie cu peste 20 la sută, dar şi la disponibilizarea a 36.000 de salariaţi, respectiv 20 la sută din personalul din industria alimentară.