Un prototip de balon 'pus în priză' transformă driblările în volţi. Este invenţia interesantă a unor studenţi Harvard, scrie Le Point.


Un locuitor al Terrei din patru nu beneficiază de electricitate, iar fotbalul este cel mai practicat sport din lume. Patru studenţi Harvard au avut ideea să facă din acest sport o petrecere productivă a timpului, lovitul balonului rotund devenind generator de electricitate. După o jumătate de oră de lovit mingea, se poate încărca un telefon mobil sau alimenta un led timp de trei ore. Mişcarea repetată a mingii, echipate cu un captator giroscopic, alimentează un generator care alimentează, la rândul lui, o baterie electrică. De fapt, mingea transformă energia cinetică în energie electrică. Stocată, aceasta poate fi apoi transmisă în exterior printr-o conectică bazică, port USB sau priză jack, protejate în timpul jocului de o husă de piele.

'Am pus la punct o minge care seamănă ca greutate cu una folosită în competiţii', arată Julie Silverman, unul din autorii proiectului. Mingea, care rezistă la ploaie, putând fi realizată în proporţie de 90% din materiale reciclabile, a fost botezată 'soccket', din 'soccer' (fotbal) şi 'socket' (priză).

Deşi pare trăznită, ideea a fost experimentată cu succes în Africa de Sud, iar fostul preşedinte american Bill Clinton, a cărui fundaţie susţine proiectul, este de părere că invenţia este 'extraordinară'. Firma Uncharted Play vrea să înceapă producţia de serie a mingii pentru a scădea costul prototipului, care se ridică la 60 de dolari. Este o etapă esenţială pentru accesul invenţiei pe pieţele din ţările emergente. Printre ţările ţintă se numără Mexic, Costa Rica, Haiti, Salvador sau Nigeria.