Producatorii de alimente vor fi obligati sa se inscrie intr-un registru electronic pentru a putea fi monitorizati, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern.



Astfel, producatorii isi vor putea desfasura activitatile doar daca sunt inregistrati in Registrul Industriilor Alimentare (RIA) si detin un certificat de inscriere, care cuprinde activitatea economica si denumirea produselor, conform proiectului normativ publicat de Ministerul Agriculturii.

Inscrierea in registru este gratuita si vizeaza toti producatorii de alimente, inclusiv producatorii de lapte, ulei, paine, zahar, bauturi, amidon, glucoza, drojdii de panificatie si arome alimentare.

Pentru inscrierea in registru, producatorii vor depune la directiile judetene pentru agricultura o cerere tip insotita de un caiet de sarcini care sa cuprinda statutul societatii, obiectul activitatii economice si specificatia tehnica sau standardul de firma al produsului, dar si etapele fluxului tehnologic. Producatorii inscrisi vor fi monitorizati de directiile judetene, care vor verifica daca informatiile inscrise in caietul de sarcini corespund prevederilor.

Cei care produc alimente fara sa se inscrie in RAI vor fi amendati cu sume intre 1.000 de lei si 2.000 de lei, iar daca nu se respecta etapele produsului tehnologic amenda este de 2.000-4.000 de lei. Daca exista neconcordante intre compozitia produsului si ce scrie in caietul de sarcini, amenda va fi de pana la 8.000 de lei.

Valabilitatea certificatul de inscriere in RIA este de cinci ani si se solicita in 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ de catre producatorii aflati in activitate, si in 30 de zile de la punerea in functiune a fiecarei unitati sau punct de lucru nou infiintat. In cazul incetarii activitatii, operatorul economic este obligat sa solicite radierea si sa restituie certificatul.
In acest fel se urmareste respectarea legislatiei privind compozitia produselor alimentare de catre toti producatorii alimentari si, cresterea nivelului de calitate a alimentelor si de securitate alimentara.