Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, sustine, intr-o nota de informare adresata premierului Emil Boc, ca prefinantarile proiectelor europene din Programele Operationale trebuie reduse de la 30%-50% la 15%, intrucat exista riscul epuizarii fondurilor externe nerambursabile pe termen scurt (trei luni), precum si a fondurilor alocate in bugetul de stat pentru continuarea finantarii in cazul indisponibilitatii temporare a fondurilor de la Comisia Europeana. Potrivit documentului, tendintele actuale sunt de mentinere a valorilor mari aferente platilor pentru prefinantare, coroborate cu mentinerea ritmului scazut de recuperare a prefinantarii si, respectiv, a valorilor relativ mici ale declaratiilor de cheltuieli transmise la CE, situatie care poate duce la un blocaj daca nu se iau masuri.
 
 
Pe de alta parte, presedintele executiv al PSD Suceava, Ovidiu Dontu, care a prezentat, intr-o conferinta de presa, nota de informare datata 2 februarie, a aratat ca tocmai prin reducerea prefinantarii vor fi blocate programele europene, intrucat creditele pentru aceste proiecte vor fi mult mai scumpe. "Micsorarea prefinantarii este un masacru la adresa celor care acceseaza fonduri europene. Guvernul practic mareste costurile creditului bancar. (...) Prin reducerea la 15% a prefinantarii se mareste costul creditului. Astfel, are loc un transfer de bani din sectorul public catre banci, sau de la privat catre banci", a spus Dontu, care a cerut, in aceste conditii, destituirea ministrului Finantelor.
 
 
Situatia actuala, prezentata in nota de informare, arata ca sumele disponibile in conturile Programelor Operationale la data de 27.01.2011, la nivelul Autoritatii de Certificare si Plata (ACP), erau de 369,104 milioane de euro, fondurile de la bugetul de stat alocate pentru 2011 in bugetul MFP - actiuni generale, pozitia bugetara gestionata de ACP, "Cofinantarea asistentei financiare nerambursabile postaderare de la Comunitatea Europeana", sunt de aproximativ 24 de milioane de euro, iar necesarul de fonduri pentru asigurarea platilor catre Autoritatea de Management, conform previziunilor acestora pentru anul 2011, este in total de 2,423 miliarde de euro.
 
 
Ministrul Finantelor propune ca masuri imediate, potrivit documentului, efectuarea platilor de rambursare inaintea celor aferente prefinantarii, acordarea prefinantarii la beneficiari, de acum inainte, in cel putin doua transe, prima transa de 15%, iar urmatoarele dupa ce organismul intermediar autorizeaza declaratii de cheltuieli de cel putin 60% din valoarea primei transe de prefinantare. De asemenea, Ialomitianu mai propune ca executivul sa considere prioritara onorarea de catre MFP a solicitarilor de plata lunare, in cazul in care cererile de fonduri ale autoritatilor de management depasesc posibilitatile de finantare in luna respectiva.