Primele perdele forestiere pentru drumuri urmeaza sa fie plantate in 2012, dar dupa etapa de expropriere a proprietarilor de terenuri, operatiune pentru care sunt alocate patru milioane de lei, potrivit anuntului emis astazi de Ministerului Mediului si Padurilor (MMP).


Plantarile de perdele forestiere de protectie vor incepe doar dupa exproprierea celor pe ale caror suprafete ar urma sa se regaseasca aceste plantatii. Bugetul MMP pentru aceste exproprieri a fost stabilit la patru milioane de lei in 2012.

Conform datelor oficiale, pana in acest moment, au fost efectuate lucrari numai pentru perdele forestiere destinate agriculturii. Astfel, la nivelul anului trecut, exista acordul proprietarilor de teren pentru 63 de hectare, din care 48 de hectare au fost impadurite in 2010 si 2011, urmand ca in 2012 sa se realizeze restul pana la total.

In data de 2 noiembrie 2011, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea 213/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie. Actul normativ stipuleaza faptul ca reteaua de perdele forestiere de protectie formeaza Sistemul national al perdelelor forestiere de protectie, declarat drept de utilitate publica.

Titularii dreptului de proprietate vor fi informati despre realizarea Sistemului national al perdelelor forestiere de protectie de catre structurile teritoriale de specialitate ale autoritatii publice centrale responsabile de silvicultura, prin afisare pe site-ul institutiei. Exprimarea in scris a acordului de titularii dreptului de proprietate se face in termen de 45 de zile de la data notificarii acestora.

In situatia in care titularii dreptului de proprietate nu isi exprima acordul pentru realizarea lucrarilor prevazute, se demareaza procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publica, in conditiile prezentei legi, expropriator fiind statul roman prin Regia Nationala a Padurilor Romsilva.

Legea prevede, totodata, ca terenurile pe care se instaleaza perdelele forestiere de protectie au destinatie silvica si se introduc in amenajamente silvice in termen de 90 de zile de la receptia lucrarilor de impadurire.