Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, a declarat, joi seară, la Ploieşti, că speră ca România să înregistreze la sfârşitul anului în curs o creştere economică de 1,5-1,7 puncte procentuale, dar şi că a doua tranşă de recuperare a reducerilor salariale ar putea fi acordată în luna decembrie dacă există resursele necesare.

"Eu sper ca România să înregistreze la sfârşitul anului o creştere economică de 1,5-1,7 puncte procentuale. Am această speranţă pentru că venind o nouă guvernare putem să reducem cheltuielile neeconomicoase din economie şi putem să stimulăm un pic economia, mai ales mediul de afaceri, IMM-urile, astfel încât să putem să avem creştere economică", a declarat Chiţoiu la finalul unei întâlniri cu oamenii de afaceri din Prahova.

Ministrul a precizat că în funcţie de evoluţia indicatorilor economici va fi făcută o rectificare bugetară în iulie sau în august, dar şi că se lucrează pentru crearea condiţiilor favorabile acordării celei de-a doua tranşe pentru revenirea salariilor în luna decembrie.

"Din punctul de vedere al acordării celei de-a doua tranşe a salariilor, la rectificarea bugetară pe care o vom face în a doua parte a anului, trebuie până atunci ca noi, prin măsurile pe care le luăm în aceste luni, mai şi iunie, să creăm condiţiile şi resursele bugetare astfel încât să putem acorda cea de-a doua tranşă în luna decembrie. Dacă avem resursele, din decembrie, dacă nu le avem, le aprobăm în decembrie şi se iau în luna ianuarie", a explicat ministrul Economiei.

Sistemul de impozitare, preluat dupa modelul Germaniei

Referindu-se la sistemul de impozitare, Daniel Chiţoiu a afirmat că acesta trebuie regândit în urma procesului de reorganizare administrativă, dând exemplul Germaniei şi SUA. "Aici, din punctul de vedere al cotelor de impozit ce ar trebui să revină judeţelor în funcţie de cât participă la bugetul de stat, trebuie regândit întreg sistemul de impozitare, întreg sistemul fiscal.

De exemplu, în Germania sau în SUA există trei trepte de impozitare sau trei categorii de impozite. Există bugetul local, bugetul regional şi bugetul naţional. Deci, veniturile, impozitele şi taxele care se încasează acum în România ar trebui, dar în momentul în care şi România va stabili reorganizarea administrativă din punct de vedere regional, să-şi stabilească un alt sistem fiscal de impozite şi taxe care să revină autorităţilor publice locale, celor regionale şi celor la nivel naţional. Atunci, sursele de finanţare revin într-o cotă mult mai echilibrată în funcţie de participarea fiecărui judeţ la constituirea bugetului general consolidat", a mai spus ministrul Economiei.