Xi Jinping are toate şansele să devină preşedintele chinezilor pentru următorii zece ani, el fiind primul lider născut după instaurarea regimului fondat de către Mao, în 1949, însă personalitatea sa rămâne o enigmă, comentează France Presse.


Personalitatea lui Xi Jinping rămâne o enigmă, atât de mult se confundă cu cariera unui membru al aparatului care a aşteptat, în umbra predecesorului său Hu Jintao, ca funcţia să se elibereze. Fiul unui "erou al revoluţiei", el este în acest sens unul dintre "prinţii roşii", al unei veritabile "aristrocraţii" care guvernează o China devenită a doua putere mondială sub conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC), al carui Congres este in plina desfasurare la Beijing.  

Mai degrabă masiv, cu o faţă ca de păpuşă şi părul negru pieptanat cu o cărare impecabilă, Xi Jinping ar urma să fie consacrat în funcţie la finalul Congresului, undeva in jurul datei de 15 noiembrie. In varsta de 59 de ani, Xi Jinping va ocupa, probabil, timp ce zece ani postul de secretar general al PCC. În străinătate, noii lideri chinezi sunt consideraţi reformatori. Asa s-a intamplat cu Hu Jintao, care a condus China într-o perioadă de o formidabilă ascensiune economică dar şi de un imobilism politic apăsător. Asa va fi, probabil, cazul lui Xi Jinping.

Hu Jintao s-a impus ca o persoana sobra, cu gesturi aproape "robotizate". Xi Jinping este considerat un om amabil, nu total lipsit de jovialitate şi mai relaxat in fata camerelor de luat vederi. Dincolo insa de aceasta faţadă, Xi rămâne, de fapt, o enigmă. Unii experţi îl consideră un conservator lipsit de charismă, lucru care nu schimbă cu nimic cursul actual. Alţii, mai numeroşi, recunosc că dispun de prea puţine indicaţii despre modul în care va conduce.

Soţia sa, Peng Liyuan, cântăreaţă celebră avansată la gradul de general de armată este mai populară de cât el în China. Cuplul are o fiică, despre care se spune ca s-ar afla la studii la Harvard, in Statele Unite, sub un nume fals. Secretul care înconjoară familia sa, la fel ca în cazul familiilor tuturor liderilor chinezi, a fost afectat în iunie de o anchetă a agenţiei Bloomberg, care a relevat că rude ale lui Xi Jinping ar deţine o avere ce însumează câteva sute de milioane de dolari. Această anchetă jurnalistică a fost imediat cenzurată în China.

În 2009 el a suprins întreaga lume, în cursul unei vizite în Mexic, criticându-i pe un ton muşcător pe "străini, cu burta plină, care nu au altceva mai bun de făcut decât să arate cu degetul" China. Potrivit unei telegrame dezvăluită de către WikiLeaks, Xi Jinping a mărturisit unor diplomaţi americani că îi plac filmele de război hollywoodiene. "Saving Private Ryan" al lui Spielberg ar fi filmul său preferat. Tatăl său, Xi Zhongxun, a fost unul dintre fonatorii gherilei comuniste în nordul Chinei. Victimă, ca mulţi alţii, a "Revoluţiei Culturale" a lui Mao (1966-1976), el va fi reabilitat la începutul anilor '80, odată cu revenirea la putere a lui Deng Xiaoping.

La vârsta de 15 ani, Xi Jinping este expediat la ţară, în Shaanxi (nord), împreună cu milioane de liceeni şi studenţi, inclusiv foşti "gardieni roşii" ai "revoluţiei culturale", cu scopul de a fi "reeducat" de către ţărani. Aici este admis în rândul partidului, în 1974. El va rămâne "la ţară" până în 1975, an în care este admis la prestigioasa Universitate Tsinghua din Beijing, unde a studiat şi Hu Jintao. El obţine aici o diplomă de inginer chimist.  Urmează o carieră clasică de cadru comunist - fără prea multă strălucire, dar evitând unele "capcane" - în cadrul căreia a forjat diverse alianţe cu scopul de a accede la funcţii tot mai importante, ajungând guvernator la Fujian în 2000 şi şef al partidului la Zhejiang în 2002 - două dintre cele mai strălucitoare provincii de coastă ale "miracolului economic" chinez.

În 2007 este chemat în ajutor de către Hu Jintao, pentru a face "curăţenie" în metropola Shanghai, unde numărul unu al partidului, Chen Liangyu, căruia îi ia locul, a fost îndepărtat de un vast scandal de corupţie. În octombrie 2007, la Congresul al XVII-lea al PCC, el îşi face intrarea în Comitetul Permanent al Biroului Politic, "centrul puterii", în urma unui compromis asupra numelui său, între Hu Jintao şi predecesorul său Jiang Zemin.

Numărul şase între cei nouă membri, el continuă ascensiunea. În martie 2008 devine vicepreşedinte al statului chinez, iar în octombrie 2010 devine vicepreşedinte al puternicei Comisii Militare a PCC. Această promovare îl confirmă ca succesor al lui Hu Jintao. Xi Jinping a adâncit singur misterul care îl înconjoară la începutul lui septembrie, când a dispărut fără nicio explicaţie timp de aproximativ 12 zile, suscitând un val de speculaţii cu privire la starea sa de sănătate.