Pentru 2011 va fi pastrat actualul contract colectiv de munca la nivel national, urmand ca pentru urmatorii ani sa fie stabilite, prin lege speciala, noi niveluri de contracte colective la nivel national sau pe ramuri. Precizarile au fost facute vineri, de ministrul Muncii, Ioan Botis. Prin noul Cod al Muncii, guvernul intentioneaza sa renunte la contractele colective de munca si sa le promoveze doar pe cele de ramura. „Actualul Cod este unul depasit de vremuri”, „un factor de blocaj si de frana in obtinerea unui loc de munca“, sustine premierul Emil Boc. In opinia sa, noul Cod si noua Lege a zilierilor „vor aduce sute de mii de locuri de munca in economie”. Vineri a fost termenul-limita stabilit de condu­cerea PDL pentru definitivarea actului normativ. Intrebat daca isi va angaja raspunderea pentru Codul Muncii, premierul a raspuns ca „exista aceasta posibilitate”, o decizie in acest sens urmand sa fie discutata astazi, in cadrul Coalitiei. „Din punct de vedere politic, o astfel de actiune ar arata exact majoritatea parlamentara si ar da posibilitatea Opozitiei sa se manifeste cu o mo­tiune de cenzura, daca tot ameninta ca vor depune motiune“, crede deputatul PDL Sulfina Barbu.

Sindicatele ameninta cu proteste


Reprezentantii sindicatelor spun ca noile prevederi dezavantajeaza anga­jatii. Fara contracte colective, „regulile minimale ca timpul de lucru, conditiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficientii de ierarhizare care sa departajeze lucratorii vor disparea”, spun sindicalistii.  In opinia acestora, daca ramurile nu sunt definite, iar contractul de munca la nivel de unitate ajunge la mana angaja­torului, este posibil ca lucratorii sa fie platiti sub valoarea lor. De altfel, cele cinci confederatii sindicale (Confederatia Cartel Alfa, Blocul National Sindical, CNSLR-Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si Confederatia Meridian) au anuntat ca astazi vor stabili un plan comun de proteste. La nivelul patronatelor, parerile sunt impartite.

Modificari propuse de guvern

  • toate prevederile referitoare la contractul colectiv de munca unic la nivel national sunt abrogate
  • perioada de proba va fi de maximum 90 de zile calendaristice, atat pentru functiile de executie, cat si pentru cele de conducere
  • pentru acelasi post, un angajator poate avea in proba mai multe persoane, dar, cumulat, nu mai mult de un an
  • contractul individual de munca pe durata determinata va fi extins de la 24 la 36 de luni
  • salariul primit de salariatul temporar nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata
  • angajatorul risca amenzi mai mari, dar si inchisoare de la 1 an la 2 ani pentru munca la negru