Romanii au cumparat cu 20% mai putina mobila in 2011 fata de 2010, dar business-urile producatorilor autohtoni au crescut pe fondul majorarii exporturilor.


Aurica Sereny, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania, a declarat in cadrul conferintei "Business Innovator", ca in 2011 tara noastra a exportat mobila in valoare de peste 1,3 miliarde de euro, in crestere cu 15,6% fata de 2010.

De asemenea, spre comparatie, in 1989, cand industria se afla intr-o continua expansiune, Romania inregistra un export de 355 de milioane de euro calculat la un curs de 4,37 lei/euro. Sereny a spus ca cifra demonstreaza saltul unei industrii despre care s-a spus ca este necompetitiva.

Tot anul trecut Romania a importat mobila de doar 352 de milioane de euro, iar soldul export-import, arata o cifra de peste 1 miliard de euro, fiind un indicator de competitivitate.

Reprezentanta Asociatie a explicat ca aceasta cresterea s-a datorat inovatiei si promovarii. "In perioada de criza, unii dintre membri au avut probleme, altii s-au adaptata si si-au crescut capacitatile de productie", a adaugat Aurica Sereny.

Cu toate acestea, in Romania, consumul de mobila a scazut cu 20% , in 2011, din cauza puterii de cumparare.

In aceste conditii, a unei piete interne in scadere, producatorii romani se orienteaza catre pietele internationale. Astfel, Aurica Sereny a spus ca se doreste "recucerirea" pietei Federatiei Ruse si orientarea, in acelasi timp catre tarile arabe si China, unde exista un potential crescut de crestere. Si asta pentru ca in Europa, piata da semne de saturatie.

Reprezentanta producatorilor de mobila a explicat ca in 2011, livrarile catre Germania, care reprezinta principala piata de desfacere pentru Romania, au crescut cu doar 18,7%, in timp ce Franta, a doua piata de desfacere, a crescut cu doar 0,4%.