Agentia de evaluare financiara Moody's a redus ratingul Greciei cu trei trepte, de la "B1" la "Caa1", pe fondul temerilor privind restructurarea datoriilor. De asemenea, agentia a atribuit perspectiva negativa si a avertizat ca ar putea urma noi retrogradari.

Ratingul atribuit de Moody's Greciei a cazut astfel cu trei trepte sub calificativul "B-plus" atribuit de Fitch, respectiv cu doua trepte sub "B"-ul atribuit de Standard&Poor's, intrand in categoria "junk" a datoriilor cu caracter speculativ.

"Principalul motiv care a determinat reducerea ratingului este opinia Moody's ca sansele sunt tot mai mari ca Grecia sa nu reuseasca sa-si stabilizeze situatia datoriei in termenul stabilit de planurile anterioare de consolidare fiscala", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Moody's noteaza si ca exista o probabilitate tot mai ridicata ca institutiile financiare internationale, UE si FMI, principalii creditori ai Greciei incepand de anul trecut, sa ceara la un moment dat participarea creditorilor privati intr-o restructurare a datoriilor tarii ca preconditie pentru continuarea sprijinului financiar.
Ministerul elen al Finantelor critica decizia Moody's, afirmand ca agentia nu a luat in calcul eforturile guvernului de a readuce situatia financiara a tarii pe linia de plutire.