Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a revizuit în scădere ratingurile mai multor grupuri bancare din Germania şi a celor mai mari trei bănci din Austria, apreciind că ele se confruntă cu riscuri dacă actuala criză din zona euro se înrăutăţeşte.


Retrogradarea este parte a unui proces mai amplu privind revizuirea ratingurilor băncilor din regiune dar nu este atât de dură cum a fost în cazul băncilor din economii mai slabe, cum ar fi Spania şi Italia. Calitatea activelor celor şase grupuri bancare din Germania este afectată în cazul înrăutăţirii crizei din zona euro sau dacă economia mondială încetineşte şi mai mult, susţine agenţia, care apreciază totuşi relativa soliditate a economiilor din Germania şi Austria.

Ratingul pe termen lung al Commerzbank AG, a doua mare bancă a Germaniei, a fost retrogradat cu o treaptă, de la 'A2' la 'A3' iar perspectiva asociată este negativă, ceea ce înseamnă că ar putea urma şi alte retrogradări. Calificativele băncilor Landesbank Baden-Wuerttemberg şi Norddeutsche Landesbank GZ au fost reduse de la 'A2' la 'A3', cu perspectivă stabilă, în timp ce ratingul diviziei UniCredit din Germania a fost retrogradat cu o treaptă, de la 'A2' la 'A3' iar perspectiva asociată este negativă.

Moody's a anunţat că a amânat acţiunile de rating pentru cea mai mare bancă din Germania, Deutsche Bank AG, şi pentru subsidiarele sale, pentru momentul în care vor fi efectuate revizuiri şi pentru alte companii financiare globale cu operaţiuni semnificative pe pieţele de capital.

În Austria, Moody's a revizuit în scădere ratingul pe termen lung al Erste Group Bank AG cu două trepte, de la 'A1' la 'A3' iar perspectiva asociată este negativă, în timp ce calificativul UniCredit Bank Austria AG a fost redus de la 'A2' la 'A3', de asemenea cu perspectivă negativă iar ratingul Raiffeisen Bank International AG a fost retrogradat de la 'A1' la 'A2' iar perspectiva asociată este stabilă.