Rupert Murdoch nu este apt sa conduca un mare grup international si trebuie sa-si asume responsabilitatea acestei adevarate culturi a interceptarilor telefonice ilegale care s-a dezvoltat in cadrul News Corp, imperiul sau mediatic, a denuntat comisia de ancheta a Parlamentului britanic insarcinata cu acest dosar.


News Corp, scriu autorii raportului dat publicitatii astazi, a dat dovada de incapacitate de a evalua amploarea scandalului generat de practicile promovate de-a lungul anilor de tabloidul sau News of The World pentru a-si atinge scopurile.

Parlamentarii, exponenti a diferite partide politice, estimeaza ca regulile de conducere a intreprindere in vigore la News Corp ridica mari semne de intrebare si pun la indoiala competentele omului de afaceri James Murdoch, fiul magnatului media.

„News International si compania mama, News Corporation, au inchis in mod deliberat ochii, iar responsabilitatea revine in totalitate liderilor societatii, printre care Rupert Murdoch si James Murdoch”, scrie comisia in raportul sau de 85 de pagini, adoptat cu sase voturi pentru si patru impotriva.

„Instinctiul lor a fost mai degraba de a-i acoperi decat sa-i depisteze si sa-i sanctioneze pe cei al caror comportament” nu era normal. Scandalul a izbucnit la sfarsitul anului 2005, odata cu publicarea unui articol despre Printul Wiliam, Palatul Buckingham estimand ca materialul a fost conceput pe baza unor informatii obtinute din interceptari clandestine de mesaje telefonice.

El a reaparut in 2007, odata cu arestarea si condamnarea unui redactor de la News of The World si a luat o noua amploare anul trecut, cand s-a aflat ca intreaga poveste a afectat inclusiv mediile politice si politienesti.