NASA a prezentat oficial capsula spaţială Orion, care va avea misiunea de a transporta astronauţi, pentru prima dată după anii 1970, dincolo de orbita terestră, până pe planeta Marte, informează dailymail.co.uk.


În faţa a peste 450 de invitaţi şi oficiali americani, NASA a prezentat oficial noua capsulă, în cadrul unei ceremonii speciale, care a avut loc la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. În ciuda reducerilor de fonduri care au afectat bugetul agenţiei spaţiale americane, NASA a reuşit să finalizeze proiectul Orion, o capsulă despre care se spune că va deschide o nouă eră în explorarea spaţiului.

Capsula va fi testată mai întâi cu ajutorul unei misiuni fără astronauţi la bord ce va avea loc în anul 2014. Orion va fi lansată pe orbită cu o rachetă Delta 4 şi va ajunge la o altitudine de 5.800 kilometri - o altitudine de 15 ori mai mare decât aceea la care se află Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
După ce va efectua două rotaţii complete în jurul Terrei, capsula Orion va reintra în atmosfera terestră, cu o viteză de peste 38.000 de kilometri/ oră, iar specialiştii de la NASA vor avea astfel să testeze rezistenţa pereţilor şi a scutului termic al capsulei.

În următoarele 18 luni, inginerii de la NASA vor instala la bordul capsulei diverse dispozitive, instrumente, computere şi aparate şi vor monta apoi scutul termic. Senatorul american Bill Nelson, reprezentant al statului Florida, a avut un rol crucial în acest proiect, reuşind să îi convingă pe colegii săi din Senat să aprobe finanţarea de care NASA avea nevoie pentru a construi capsula Orion, a cărei denumire oficială este Orion Multipurpose Crew Vehicle (MPCV).

NASA va avea însă nevoie de şi mai multe fonduri pentru a construi lansatorul spaţial, Space Launch System (SLS), o rachetă asemănătoare în mărime şi ca design cu rachetele Saturn V folosite în timpul misiunilor spaţiale din programul Apollo. Senatorul Bill Nelson a ţinut cu această ocazie un discurs, în care a dezvăluit faptul că NASA intenţionează să trimită capsula Orion pe Marte, în cadrul unei misiuni spaţiale ce va avea loc în jurul anului 2030.

"Până atunci, trebuie să ne dăm seama cum să facem pentru a ajunge acolo, trebuie să dezvoltăm multe tehnologii noi, trebuie să ne dăm seama cum şi unde să facem nişte escale pe drumul către Marte. Scopul preşedintelui este o misiune spre un asteroid, în jurul anului 2025. Însă ştim cu toţii deja că Orion reprezintă un element crucial pentru întregul sistem spaţial care ne va duce acolo, pe Marte", a spus senatorul american Bill Nelson.

Primul zbor de testare a capsulei, Exploration Flight Test 1 (EFT-1) va avea loc în 2014. Capsula Orion va fi ataşată de racheta lansatoarer SLS în 2017, iar primul zbor în jurul Lunii, cu echipaj uman la bord, va fi realizat în 2021.