Autorităţile de reglementare a pieţei financiare din SUA invetighează dacă Nasdaq a respectat regulile tehnice la debutul acţiunilor Facebook de săptămâna trecută, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Evaluarea posibilelor incorectitudini tehnice face parte dintr-o investigaţie mai largă a Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) referitoare la rolul Nasdaq în oferta publică iniţială a Facebook, inclusiv decizia de a continua tranzacţiile, în pofida disfuncţionalităţilor apărute, au spus sursele.

SEC analizează şi comunicarea Nasdaq cu participanţii la tranzacţii, a precizat una din surse.

Încălcarea regulilor de natură tehnică este o problemă minoră faţă de alte probleme legate de oferta publică, dar SEC poate uneori să deschidă acţiuni legale împotriva burselor folosindu-se de aceste deficienţe ca punct de plecare.

"Există probabil numeroase încălcări ale regulilor", a spus una din surse.

Un purtător de cuvânt al Nasdaq a refuzat să comenteze.

Legislaţia federală referitoare la operaţiunile cu acţiuni impune ca regulile de operare a burselor să fie transparente şi publice. Încălcarea legii poate apărea dacă bursa decide să schimbe regulile sau să acţioneze contrar acestora fără să ceară acordul prealabil al SEC.

Acţiunile Facebook au fost lansate la tranzacţionare cu o întârziere de jumătate de oră şi a existat o perioadă de două ore şi jumătate în care brokerii nu au ştiut dacă comenzile lor au fost efectuate.

Problemele de la lansarea Facebook, cea mai mare din istorie în funcţie de volum, au pus Nasdaq într-o poziţie jenantă, iar brokerii dau operatorul în judecată din cauza pierderilor legate, în opinia lor, de problemele tehnice.

Patru dintre cei mai mari market makeri de pe Wall Street acuză operatorul bursier Nasdaq OMX că, prin pregătirea neglijentă a listării Facebook, le-a provocat pierderi de peste 100 milioane de dolari. În această situaţie sunt mii de brokeri care nu au putut urmări în timp real câte acţiuni Facebook au reuşit să cumpere, pentru a putea face ajustări şi a reduce pierderile clienţilor.

În centrul investigaţiei SEC se află decizia Nasdaq de a nu suspenda sau anula debutul bursier al Facebook, în pofida problemelor tehnice, au spus sursele.

Facebook a atras 16 miliarde de dolari prin oferta publică iniţială efectuată săptămâna trecută, dar ulterior acţiunile s-au depreciat cu circa 16%.