Statul belgian va debursa 4 miliarde de euro pentru nationalizarea Dexia Banque Belgique. Bruxelles va garanta 60% din „bad bank”, fata de 36,5% pentru Paris. Mai ramane de gasit un acord pentru activitatile franceze.

Procesul de nationalizare a banii franco-belgiene Dexia incepe sa prinda contur. In timp ce presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel discutau la Berlin despre salvarea institutiilor bancare din zona euro, premierul Francois Fillon, omologul sau belgian Yves Leterme si reprezentantii luxemburghezi dezbateau dosarul Dexia.

Iar in aceasta dimineata, la sfarsitul reuniunii guvernului belgian, Bruxelles-ul a decis sa preia controlul asupra 100% din Dexia Banque Belgique, entitate belgiana a institutiei, investind 4 miliarde de euro. Un pret minim pe scara dorita de actionari, care au mizat pe o suma cuprinsa intre 3 si 7,5 miliarde de euro.

„Este o cifra rezonabila”, a comentat ministrul belgian de Finante Didier Reynders. Belgia intentioneaza sa ramana o perioada suficienta de timp proprietara acestei bani, pentru a-i „asigura continuitate”. In paralel, statele au convenit repartizarea garantiilor care trebuie oferite viitoarei „bad bank”.

„Ele au fost stabilite in proportii identice celor din 2008, in timpul operatiunii de salvare a Dexia, adica 60,5% pentru Belgia, 36,5% pentru Franta si 3% pentru Luxemburg.