Fregata Yantai, din cadrul Forţelor Navale Chineze, face o escală în Portul Constanţa, în perioada 31 iulie-4 august, în cadrul primei vizite de prietenie a unei nave militare a Republicii Populare Chineze în România.

Ofiţerul de presă al Comandamentului Flotei, Ion Burghişan, a declarat că, pe parcursul escalei, marinarii chinezi vor fi primiţi de autorităţile civile şi militare locale, vor vizita fregata 'Regina Maria', Nava Şcoală 'Mircea', Muzeul Marinei Române şi vor participa la competiţii sportive alături de marinarii militari români, în baza Academiei Navale 'Mircea cel Bătrân', din Constanţa.

De asemenea, echipajul fregatei chinezeşti va vizita obiective turistice din municipiul Constanţa, publicul putând vizita nava joi, 2 august, între orele 8.30-11.30 şi 13.00-15.00, în dana Terminalului de pasageri din Portul Constanţa.

Fregata Yantai este o navă de război multirol, tip 054A, cod NATO Jiangkai II, intrată în serviciul Forţelor Navale Chineze în anul 2011. Nava are lungimea de 134 de metri, lăţimea de 16 metri şi are o viteză de croazieră maximă de 30 de noduri fiind dotată cu sisteme moderne de senzori, pentru purtarea războiului electronic şi armament clasic.

Nava a participat, la începutul acestui an, la operaţiunile navale împotriva pirateriei, desfăşurate de Forţele Navale Chineze în Golful Aden.