Casa de Insolventa Transilvania (CITR), lichidatorul judiciar al City Mall, a anuntat ieri demararea negocierilor directe pentru valorificarea City Mall, la un pret de evaluare de aproximativ 21 de milioane de euro, de aproape cinci ori mai putin fata de cat a platit actualul proprietar, aflat acum in faliment. Data-limita pana la care se vor putea depune oferte in vederea participarii la negocieri va fi 16 septembrie 2011. Potrivit CITR, din Comisia de negociere vor face parte si bancile finantatoare, prin urmare investitorii interesati vor putea negocia direct atat cu lichidatorul, cat si cu bancile creditoare conditiile de valori­ficare, inclusiv obtinerea unei finantari in vederea achizitiei centrului comercial. Noua valoare de evaluare a reiesit dupa analiza conditiilor actuale de piata si rezultatul licitatiilor deja derulate. 

„Cu certitudine aceasta va fi ultima faza de valorificare a City Mall, care se va finaliza cu succes, in acest moment negocierile intrand pe linie dreapta cu mai multi investitori interesati”, sustine Andreea Anghelof, Senior Partner CITR.

In prezent, City Mall are un grad de ocupare de 83% din spatiul comercial si contracte cu aproximativ 74 de chiriasi. Chiria medie perceputa pentru spatii este de aproximativ 15 euro/mp. Compa­rand cu celelalte centre comerciale de dimen­si­uni mici care deservesc vecina­tatile, aceasta se inscrie in chiriile medii care se realizeaza in pre­zent, potrivit CITR. „Complexul comer­cial are un trafic care se mentine la nivelul anterior deschiderii proce­durii de insolventa. Mai mult, de la data deschiderii procedurii, impreuna cu echipa de management a Coldwell Banker am reusit mentinerea atracti­vitatii centrului comercial, fiind inche­iate noi contracte de inchiriere a spatiilor din cadrul mallului”, a afirmat Radu Lotrean, Managing Partner CITR.


100 de milioane de euro, ultimul pret platit


Decizia vanzarii prin negociere directa a fost luata de lichidator si creditori in urma esuarii celor cinci licitatii organizate din primavara anului in curs, in care pretul de pornire al City Mall a scazut succesiv de la aproximativ 31 de milioane de euro la circa 21 de milioane de euro.  City Mall a intrat in faliment in luna noiembrie a anului trecut, principala cauza fiind imposibi­litatea firmei care il detine, Victoria Holding (parte a fondului australian de investitii APN European Retail Trust), de a rambursa creditele contractate pentru achizitia centrului, in 2006. La vremea respectiva, fondul a platit pentru cumpararea mallului peste 100 de mili­oane de euro, fondul australian fiind al treilea proprietar al City Mall, cladire amplasata in zona Eroii Revolutiei. Cele trei banci finantatoare ale proiectului au de recuperat 176 de milioane de lei (peste 41 de milioane de euro), din care Bancpost 21,6 milioane de lei (aproxi­ma­tiv 5 milioane de euro), UniCredit Bank Austria - 153 de mili­oane de lei (35,7 milioane de euro), iar UniCredit Tiriac Bank - 1,28 milioane de lei (circa 300.000 de euro). City Mall are o suprafata construita de peste 31.000 mp, structu­rata pe trei subsoluri, parter si trei etaje.
Cu birouri in Bucuresti, Cluj, Alba Iulia, Arad, Brasov, Iasi, Oradea, Satu Mare, Sibiu si Timisoara, din portofoliul companiei CITR fac parte nume impor­tante precum Leonardo, Flanco, Diverta, Tiago Malls, Boom, Fortus Iasi si altii. CITR a gestionat pana in prezent un numar de aproximativ 500 de dosare de insolventa sau lichidare voluntara la nivelul intregii tari.


Istoricul tranzactiilor cu City Mall


  • 2004 - City Mall, dezvoltat de compania Sirius Investitii, detinuta de oameni de afaceri israelieni, a fost achizitionat de Jaguar Deve­lopment, cu actionari din Israel si Grecia, printr-o tranzactie de 25 mil. euro
  • 2005 - Centrul comercial este vandut de catre Jaguar Development unor investitori britanici - persoane fizice, pentru suma de 46 mil. euro
  • 2006 - Mallul este cumparat de Fondul de Investitii australian APN Funds Management, prin Victoria Holding, in cadrul unei tranzactii de aproximativ 103,5 mil. euro