Primăria din New York construieşte o nouă linie de metrou, cu un buget de 4,5 miliarde de dolari pentru un prim segment de 1,5 mile (aproape 2,5 kilometri), care include trei staţii şi o nouă intrare pentru o staţie deja existentă.


Costul construcţiei trece astfel de un miliard de dolari pentru fiecare staţie, constata CNN. Costurile foarte ridicate pentru Autoritatea Metropolitană de Tranzit sunt generate în parte de utilajele de mari dimensiuni necesare proiectului, precum buldoexcavatoare care costă câte 800.000 de dolari.

Cel mai mare utilaj ce participă la construcţia liniei de metrou este o freză înaltă de două etaje şi un diametru de 6,7 metri, care este manevrată de un echipaj de 20 de oameni şi are un preţ de aproximativ 12 milioane de dolari. Freza de mari dimensiuni face posibilă construcţia liniei de metrou cu un impact mult mai redus pentru activitatea normală a oraşului, faţă de metoda clasică de excavare de la suprafaţă.

Costuri extrem de ridicate sunt generate şi de muncitorii foarte specializaţi care trebuie angrenaţi în proiect. Salariile, beneficiile, contribuţiile la asigurările sociale şi alte cheltuieli se ridică la aproximtiv 1.000 de dolari pe zi pentru fiecare muncitor, potrivit companiei care administrează proiectul, Parsons Brinckerhoff.

Segmentul de 2,5 kilometri face parte din linia de metrou Second Avenue Subway, care se va întinde aproape de la un capăt la altul al Insulei Manhattan, centrul financiar, cultural şi comercial al New York-ului.

Întregul proiect Second Avenue Subway va costa 22-24 miliarde de dolari, potrivit estimărilor preşedintelui MTA Capital Construction, Michael Horodniceanu.  Second Avenue Subway este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din istoria SUA. Propus iniţial în 1929, proiectul a fost abandonat din cauza Marii Depresiuni, dar a fost reluat în 1945. Dacă în 1929 costurile erau estimate la aproape 100 de milioane de dolari, la valoarea monedei SUA de la data respectivă, în prezent acestea ar putea ajunge la 24 miliarde de dolari.