In aceste zile cel mai mare producator intern de energie electrica, Hidroelectrica, intentioneaza sa vand o cantitate imensa de curent insa la licitatiile organizate pe bursa OPCOM nu se inghesuie nimeni. Astfel, in foarte scurt timp energia hidro a ajuns de la cea mai dorita electricitate la cea mai nedorita.


In cele noua sesiuni de licitatie derulate ieri pe platforma contractelor bilaterale de pe bursa de energie OPCOM, Hidroelectrica a reusit sa vanda doar doua pachete de electricitate, la E.ON si GDF Suez, singurii care s-au prezentat. Pretul de achizitie a fost cu foarte putin sub media perioadei. Restul s-au anulat din cauza lipsei de interes a furnizorilor. Si pentru azi, miercuri, exista o stare similara pentru ca deja sapte licitatii s-au anulat, urmandu-se sa se organizeze doar doua sedinte. 

"Sunt doua cauzele pentru care ofertele Hidroelectrica nu au prins: inca nu s-a ridicat clauza de forta majora pe contractele Hidroelectrica si conditiile defavorabile de plata. Pentru curentul pe care il primesti de la 1 ianuarie trebuie sa platesti in avans iar un furnizor nu are cum sa faca acest lucru din moment ce el primeste banii pentru curentul livrat dupa doua luni. Eu sunt patit pentru ca am platit in avans si mi s-a dat doar 60% din cantitatea achizitionata din cauza acestei forte majore", a declarat Ioan Lungu, directorul CEZ Trade.


Forta majora pe contractele Hidroectrica a fost instituita in vara trecuta din cauza precipitatiilor foarte scazute. Aceasta clauza i-a dat dreptul companiei sa reduca din contracte fara sa suporte nicio penalitate.