Nivelul investitiilor straine directe nete a urcat, anul trecut, la aproximativ 9,5 miliarde de euro, din care mai mult de jumatate, respectiv 4,9 miliarde de euro, au reprezentat participatii la capital, potrivit datelor finale publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Institutul National de Statistica (INS). Din datele preliminare ale BNR, care aratau un total al investitiilor straine directe in 2008 de 9,02 miliarde de euro, se observa o crestere cu 24,5% fata de 2007.
 
Creditele nete primite de la investitorii straini au reprezentat anul trecut 48,7% din total, respectiv 4,6 miliarde de euro.
 
La finele anului trecut, soldul investitiilor straine directe a fost de 48,79 miliarde de euro, din care 71,5%, respectiv 34,9 miliarde de euro, reprezinta participatii la capital, inclusiv profitul reinvestit, iar restul sunt credite nete de la investitorii straini - 13,9 miliarde de euro. Din soldul investitiilor straine directe, mai mult de jumatate, respectiv 50,6% din total, a fost alocat unor proiecte greenfield.
 
Din punct de vedere teritorial, se observa orientarea cu precadere a investitiilor straine spre Bucuresti-Ilfov (62,7%), alte regiuni de dezvoltare beneficiare de fluxuri importante fiind Centru (8,5%), Sud-Est (7,3%), Sud (7%) si Vest (5,4%). Cele mai reduse sume au fost atrase de regiunile Nord-Vest (4,3%), Sud-Vest (2,5%) si Nord-Est (2,3%).
 
Investitiile straine directe au un impact pozitiv asupra balantei comerciale, contributia la exporturi fiind de 73%, in timp ce la importuri este de 62,6%.

Sursa: Mediafax