In timp ce unii lideri PD-L cer conducerii centrale sa dispuna nulitatea protocolului incheiat cu PSD, social-democratii cer partenerilor de guvernare sa fie pusi in situatia de a trebui sa aleaga intre coalitie si Educatie.

Razboiul declaratiilor dintre cele doua partide aflate in coalitia de guvernare a con­tinuat si weekendul trecut, principalul punct de divergenta constituindu-l acum pachetul de legi pentru Educatie, pentru care Guvernul ar dori sa-si asume raspunderea in Parlament.

Noul motiv de cearta a plecat de la anuntul facut de premierul Emil Boc, in cadrul sedintei de Guvern de sambata, privind asumarea raspunderii Guvernului pe legile salarizarii, pensiilor si educatiei. El a precizat ca, in acest fel, doreste sa testeze si daca exista vointa politica si sustinere parlamentara la nivelul coalitiei pentru realizarea acestor reforme. „Am informat membrii Cabinetului cu privire la decizia mea de a promova aceste legi - sa­larizare unica, reforma sistemului de pensii, educatia - prin angajarea raspunderii Gu­ver­nului in fata Parlamentului. De ce aceasta pro­cedura? Din doua motive. In primul rand, pentru a verifica daca la nivelul coalitiei exista vointa politica pentru a sustine aceste reforme structurale asupra carora cele doua partide s-au angajat in Parteneriatul pentru Romania si, al doilea motiv, pentru a verifica sustinerea parlamentara pentru realizarea acestor re­forme pe care niciun Guvern si niciun Parlament nu au avut curajul sa le abordeze in ultimii 20 ani”, a spus Emil Boc.


„Obiectivul PD-L este de a provoca sistematic PSD”


In replica, social-democratii, prin purta­to­rul de cuvant Bogdan Niculescu Duvaz, au reactionat, spunand ca, daca premierul Emil Boc doreste sa „testeze la rupere” coalitia, atunci Guvernul sa-si asume raspunderea pe ma­surile ce decurg din acordul cu FMI, deoa­rece, pe Legile educatiei, PSD vrea o dezbatere parlamentara. La randul sau, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a declarat ca, daca PSD nu voteaza cele trei legi, in septembrie Guvernul va cadea.

Ieri, vicepresedintele PSD Constantin Nita a precizat ca spera ca formatiunea sa sa nu fie pusa in situatia de a alege intre coalitie si Educatie si ca, daca vrea sa testeze coalitia, PD-L nu trebuie sa faca acest test pe spatele ele­vi­lor si al studentilor. „Miza PD-L este una ex­­clusiv politica, obiectivul fiind acela de a pro­voca sistematic PSD si de a cauta pretexte de cearta”, a spus Nita, care a adaugat ca in­cer­ca­rea PD-L este de fapt „un experiment cinic si incorect”.

In plus, vicepresedintele PSD, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, a acuzat PD-L ca nu a fost interesat absolut deloc de pro­gr­amul anticriza propus de PSD, pe care l-a tratat „la diverse”. „A fost o singura intalnire (pe tema pro­­punerilor anticriza ale PSD - n.r.). Voi pro­pune BPN sa vedem daca mai este cazul sa con­tinuam”, a precizat Constantin Nita.

Pe de alta parte, prim-vicepresedintele PD-L Suceava, Orest Onofrei, a anuntat ieri, la Vatra Dornei, ca Biroul Permanent Judetean (BPJ) al organizatiei l-a mandatat pe vicepresedintele partidului Gheorghe Flutur sa solicite BPN al PD-L sa constate nulitatea protocolului de guvernare incheiat cu PSD, deoarece social-democratii nu-l respecta. El a acuzat PSD ca are un comportament de partid de opozitie.