Piata neagra a tigaretelor a inregistrat luna trecuta o tendinta ascendenta, urcand la 15%, comparativ cu 11,8% in septembrie. Este, practic, o revenire la nivelul din luna iulie 2011, in contextul unui trend continuu descrescator inregistrat in 2010 si in prima parte a acestui an.

In ianuarie 2010, contrabanda a atins un maxim istoric de 36,2%, consecinta a cresterilor masive ale accizei la tigarete. Ulterior, comertul ilegal cu tigarete a inceput sa scada: in martie 2011 se situa la sub 15%, iar in mai la 11,8%. In luna iulie a crescut la 15,7% din piata, in septembrie a scazut din nou la 11,8%, pentru ca in noiembrie 2011 sa revina la nivelul anterior. Astfel, se poate spune ca media contrabandei pe 2011 se ridica la 15,2%.

„Este vorba, totusi, despre o crestere de peste 3 puncte procentuale, in doua luni. Aceasta ar putea fi cauzata de sezonalitate, de asteptarile legate de sfarsitul de an, precum si de ingrijorarea populatiei referitoare la adancirea crizei economice, coroborata cu sporirea cheltuielilor in perioada de iarna” a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania.

Aceasta a adaugat ca „in timp ce inventivitatea contrabandistilor e inepuizabila – acum se transporta tigaretele ilegal si cu deltaplanul sau pe sub apa, bugetele alocate de institutiile competente ale statului pentru combaterea contrabandei, precum si numarul lucratorilor vamali si ai Politiei de Frontiera s-au redus substantial”.

La randul sau, Adrian Popa, director CORA, BAT Romania a tinut sa traga un semnal de alarma privind cresterea contrabandei cu tigarete, subliniind ca „sper sa nu fie vorba despre o intrare pe un trend ascendent, ci despre o majorare temporara, determinata de factori conjuncturali. Pentru ca piata neagra sa scada din nou este nevoie ca autoritatile sa continue eforturile de combatere a comertului ilicit, care au dat rezultate pana acum. Totodata, calendarul de crestere a accizelor, care reprezinta un element de coerenta si normalitate pentru industria tutunului, este necesar sa fie mentinut si pe viitor in forma actuala, indiferent de contextul economic. Reamintesc ca nivelul record al contrabandei, de peste 36%, a fost cauzat de cresteri masive si neplanificate ale accizei”.

„Pentru revenirea la un trend descendent, este nevoie, in continuare, de imbunatatirea cadrului legislativ unitar care sa reglementeze contrabanda si evaziunea fiscala deopotriva. Companiile din industria tutunului prezente in Romania isi reitereaza disponibilitatea de a colabora cu autoritatile competente in combaterea contrabandei, punand la dispozitia acestora experienta dobandita pe alte piete”, a adaugat si Andrei Vasilescu, director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.

Potrivit reprezentantilor companiilor de tigarete din piata autohtona, industria tutunului ramane unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. In 2010, cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu aproximativ 2,5 miliarde de euro, reprezentand accize, TVA si alte taxe si impozite.