Uniunea Europeana va efectua noi teste de stres in sistemul bancar, intrucat evaluarile derulate anul trecut de Ir­lan­da si de alte tari de pe continent s-au do­vedit lipsite de credibilitate, a precizat un oficial al Bancii Centrale Europene (BCE). „Din pacate, faptul ca testele de stres din Irlanda s-au dovedit necredibile pu­ne sub semnul intrebarii celelalte teste de stres. Din acest motiv avem nevoie de o noua runda de teste de stres, cu eva­luari mai profunde si control al actiu­nilor autoritatilor nationale”, a declarat Lorenzi Bini Smaghi, membru in con­siliul Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Mediafax. Liderii UE au convenit la finalul anu­lui trecut sa deruleze o noua evaluare a bancilor din Europa, pentru a incerca sa recastige increderea pietelor financiare. Testele se vor derula incepand cu luna februarie.

Autoritatile financiare din Irlanda au rea­lizat anul trecut teste de stres la cele mai mari banci irlandeze, Bank of Ire­land si Allied Irish Banks, pentru a le pregati de transferarea creditelor neper­for­mante la o banca de stat, o asa-numita „bad bank”, creata pentru absorbtia acti­velor toxice din sistem.

Oficialii irlandezi au precizat atunci ca testele derulate pe plan intern sunt mai dure decat cele efectuate in paralel in Uniunea Europeana de Comitetul Au­to­ritatilor Bancare Europene. Cele doua banci irlandeze au primit nota de trecere si de la autoritatile europene.

„Din punctul nostru de vedere, auto­ritatile irlandeze au subestimat riscu­rile legate de activele celor doua banci, iar testele de stres s-au dovedit prea putin riguroase”, a explicat Bini Smaghi.

Guvernul irlandez a incheiat ulterior un acord de finantare externa de 85 de miliarde de euro cu FMI si UE, dupa ce pierderile din deprecierea activelor celor doua banci au crescut, iar conditiile de finantare pentru stat au devenit tot mai dure.