Chiar daca nu a avut lansari spectaculoase de telefoane noi, compania canadiana Research in Motion (RIM), producatorul terminalelor BlackBerry, a avut in primul trimestru venituri in crestere cu 53%, precum si profit in crestere cu 33% comparativ cu anul trecut, iar lansarile recente ale iPhone 3G S si Palm Pre demonstreaza succesul comercial, de criza, al telefoanelor scumpe, care ofera utilizatorului acces la aplicatii, iar produca­torului, posibilitatea de a castiga un profit mai bun.

Atat lansarea telefonului touchscreen Palm Pre, cat si lansarea iPhone 3G S au adus din nou oa­me­nii la coada in fata ma­gazi­nelor GSM, operatorii de tele­fonie pariind masiv pe acest gen de telefoane, iar abonamentele fiind peste medie ca si cost. HTC, care a urcat pe locul 4 mondial la telefoane inteligente, anticipeaza o crestere cu 20% a vanzarilor de supertelefoane. Potrivit studiilor IDC, vanzarile de terminale inteligente au crescut anul trecut cu 22%, iar in unele regiuni ale lumii acestea au urcat cu 70%.

Research in Motion (RIM) a reusit de asemenea sa adune 3,8 milioane de noi clienti in primele trei luni ale anului. O cifra comparabila cu 3,9 milioane de abonati noi in trimestrul patru al lui 2008, perioada de Sar­batori. Canadienii au cucerit piata nord-americana, unde cota lor de piata a urcat la 55%, fata de 40% anul trecut. BlackBerry Curve este seria numarul 1 in preferinta utilizatorilor in acest moment. Iar 80% dintre noii utilizatori sunt din zona consumer, nu corporatista. Pe trimestrul doi, RIM anticipeaza vanzari de 8,1-8,7 milioane de telefoane mobile, o cifra deja impresionanta. Compania a avertizat ca sezonul vacantelor va mai domoli cresterea.

Asteptate la coada


Nu exista lansari de produse pe pietele occidentale care sa fie astep­tate de oameni la coada, precum telefoanele iPhone, spun cercetatorii industriei. Vinerea trecuta, la lansarea iPhone 3G S au fost cozi nu la fel de mari ca la lansarea primului 3G, dar destul de impresionante data fiind situatia economica actuala. Analistii Piper Jaffray spun ca in primele zile s-au vandut 500.000 de telefoane noi.

Cel mai nou iPhone ofera un procesor mai rapid, memorie RAM mai buna, stocare mai extinsa, pret mai bun. De asemenea, Apple a taiat pretul pentru modelul mai vechi, pentru a atinge vanzari mai bune. Noul sistem de operare iPhone OS 3.0 aduce in plus peste 100 de functii noi, asteptate de utilizatori.

Potrivit IDC, cota Apple pe tele­foane inteligente pe piata nord-ame­ricana este de aproximativ 19 pro­cente, pe locul 2 dupa BlackBerry. Telefoanele cu Windows Mobile luate la un loc abia ajung la 15%, iar terminalele Linux s-au redus ca importanta. Symbian nu are un succes deosebit pe piata americana.

Palm Pre, noul telefon lansat de compania americana, care are un ecran tactil de mari dimensiuni, dar si tastatura completa Qwerty, a avut, de asemenea, un succes peste astep­tari. Analistii au estimat ca in pri­mele zile de la lansare terminalul a depasit 100.000 de unitati vandute. Pana acum, nu au fost alte modele de telefoane mobile care sa fie asteptate de fani atat de entuziast.

Nokia N97, superterminalul fin­lan­dezilor pentru 2009, s-a lansat chiar „pe tacute“, a inceput sa apara in magazine fara sa fie vreun anunt special sau vreo aglomeratie la coada.


Accent pe performanta


Noile modele de telefoane atrag utilizatori care mai au bani de achizitii prin functiile oferite, acces mobil la aplicatii diverse si servicii on-line, accentul fiind pe perfor­man­ta, rapiditatea accesului, procesor, stabilitatea sistemului de operare, calitatea finisajelor terminalului.

Comparatiile continua: maga­zi­nul de aplicatii Apple are cele mai multe programe software, Symbian se misca mai rapid, Windows Mobile seamana cu experienta de pe com­pu­ter, Androidul de la Google vine sa cucereasca internetul, iar asta vrea sa faca si Palm cu al sau WebOS.

Specialistii in terminale au efec­tuat mai multe teste legate de super­terminalele anului si au anuntat mai multe concluzii. IPhone 3G S ar fi mai rapid decat Palm Pre, spun cei care au testat ambele telefoane. De asemenea, este mult mai rapid la browsing decat HTC G1, primul telefon pe platforma Google Android.

Noul telefon Apple este mai rapid si la incarcarea aplicatiilor software, chiar comparativ cu iPhone 3G.Interesant este ca specialistii atri­buie viteza de procesare si rezul­tatele bune unui procesor realizat de Samsung (ARM Cortex A8). Deo­cam­data, doar Asus si Sony Ericsson pun accentul pe noi proce­soare de mare viteza, peste 800 MHz, dar niciunul dintre jucatori nu a avut succesul comercial dorit.

HTC, care incepe sa fie cotat al patrulea producator mondial de ter­minale inteligente, a estimat re­cent ca vanzarile pe acest segment cresc in 2009 cu 20 de procente, in pofida crizei economice. Compania taiwa­neza estimeaza ca va reusi anul acesta sa vanda 14 milioane de ter­minale, comparativ cu 12 milioane anul trecut. Spre comparatie, Apple a vandut aproximativ 10 milioane de telefoane in 2008.

Concret, pe primele trei luni din 2009, vanzarile de telefoane mobile inteligente au crescut cu 12,7% comparativ cu primul trimestru din anul trecut. Nokia se mentine pe primul loc la nivel global, dar cota sa continua sa se diminueze. Samsung si LG cresc puternic in topul global, iar targetul celor doua companii pare sa fie locul 1 si 2 in aceasta industrie.