Lucrarile de constructie a tronsonului doi al gazoductului Nord Stream, care leaga Rusia si Germania traversand Marea Baltica s-au incheiat, a anuntat astazi operatorul proiectului, compania Nord Stream AG.


In comunicatul publicat cu acest prilej, se precizeaza ca ultimul lot de conducte de otel din totalul celor 99.953 care alcatuiesc tronsonul doi au au ajuns pe insula Gotland, unde astazi au fost coborate pe fundul marii.

Intreaga operatiune s-a facut in regim de urgenta. De ce atata graba? Pentru simplul motiva ca, pe durata acestor lucrari, Nord Stream a fost scos din functiune pentru doua saptamani, iar Ucraina s-a grabit sa profite de aceasta pauza pentru a creste tranzitul de gaze naturale cu 17,3 milioane mc pe zi, pana la 258,4 milioane mc.

„Aceasta crestere a volumului de gaze transportat prin Ucraina spre consumatorii europeni s-a facut cu acordul Gazprom”, a considerat oportun sa anunte Kievul, temandu-se de un nou scandal cu gigantul rus.

Intreaga poveste survine in contextul in care Moscova a avertizat ca, treptat, Rusia va reduce exporturile sale catre UE prin Ucraina, in favoarea variantei prin Belarus si a gazoductului Nord Stream.

Tronsonul doi al magiastralei va fi dat in exploatare la sfarsitul acestui an, ceea ce va permite atingerea capacitatii proiectata de transport a Nord Stream, de 55 miliarde mc. de gaze pe an, adica dublu fata de cantitatea livrata de prima ramificatie a gazoductului, care a inceput sa functioneze in noiembrie anul trecut.

In total, pentru constructia Nord Stream au fost folosite 199.755 de conducte de 12 metri lungime si o greutate de 24 de tone fiecare.