Legea 1/2009 privind casele nationalizate a ajuns ieri pe agenda coalitiei de guvernare, dupa mai multe luni in care Executivul a amanat publicarea normelor de aplicare a acestei legi.

„Este nevoie de aceste norme de aplicare pentru ca au aparut foarte multe sesizari din partea cetatenilor care reclama faptul ca, desi este o lege adoptata, in vigoare si produce efecte, sunt persoane evacuate, desi cadrul legal ar fi presupus o altfel de solutie, si anume aceea de a ramane in locuinte pana cand se gaseste o solutie de mutare a acestora“, a explicat ieri vice­pre­mierul Dan Nica. „Este o intarziere suspecta a Ministe­rului Justitiei“, apreciaza si Mircea Geoana, presedintele PSD.

Principala prevedere a Legii 1/2009 se refera la faptul ca toti chiriasii care au cumparat imobile in baza Legii 112 si ale caror contracte de vanzare-cumparare au fost desfiintate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile au dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinte de catre consiliile locale sau de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei. Sumele platite de aceste persoane pentru cumpararea imobilului nationalizat si care ulterior a fost restituit proprietarului constituie, prin actualizare la nivelul pietei, avans la noul imobil, pe care au dreptul sa il cumpere de la stat. Legea mai prevede ca imobilele care au fost instrainate in temeiul dispozitiilor Legii 112/1995 nu sunt restituite in natura, ci doar in echivalent.

Recent, presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, i-a cerut premierului Emil Boc, in scris, sa explice motivul intarzierii normelor de revizuire a regimului caselor nationalizate. Solicitarea a fost facuta in con­ditiile in care actul normativ a fost o initiativa a senatorului PC, in legislatura trecuta, si a fost aprobat cu sprijinul PSD. Seful Executivului a raspuns ca intarzierea nu poate fi calificata drept o tergiversare a aplicarii unei legi in vigoare.
Dupa ce a fost aprobata de Parlament, legea a fost contestata de catre presedintele Traian Basescu, care a refuzat sa o promulge.  Judecatorii Curtii Constitutionale au dat dreptate initiatorilor, prin urmare seful statului a fost obligat sa emita decretul de promulgare a actului normativ, devenit Legea 1/2009.