Organele penale cerceteaza pentru infractiunea de luare de mita noua functionari ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Acestia au fost depistati de la inceputul anului si pana in prezent si, avand in vedere acuzatiile aduse, au fost suspendati din functie.

Bilantul „spagarilor” din ANAF ara­ta astfel: sase comisari ai Garzii Fi­nan­ciare, doi functionari publici din cadrul directiilor generale ale finan­telor pu­blice judetene si un ofiter din cadrul unei directii judetene pentru accize si operatiuni vamale.

Potrivit datelor furnizate de ANAF, in cadrul institutiei lucreaza 30.036 de angajati impartiti in Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor, direc­tiile generale ale finantelor publice din judete si Bucuresti si Directia Generala de Administrare a Marilor Contri­bua­bili. Fenomenul spagii in randul per­sonalului ANAF a fost recunoscut chiar de presedintele Sorin Blejnar, la finalul unei intalniri cu reprezentantii FMI in cadrul ultimei misiuni de evaluare. Acesta s-a declarat nemul­tumit de „calitatea morala” a multora dintre angajatii Garzii Financiare si a anuntat ca vor urma disponibilizari masive. Intrebat ce inseamna lipsa „calitatii mo­rale” a angajatilor Garzii, seful ANAF a raspuns ca acestia „iau spaga”.

Printre cei noua functionari ai Agentiei cercetati pentru luare de mita se numara doi inspectori din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Arges.

Acestia au fost acuzati ca in cadrul unui control au cerut bani pen­tru a aplica o sanctiune mai usoara, in conditiile in care pentru neregulile cons­tatate ar fi trebuit sa dea o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei.