Se prea poate să rămânem fără resurse pe Pământ, dar Spațiul abundă în metale prețioase. Paul Sutherland ne dezvăluie ce planuri de exploatare a asteroizilor au unele companii.
 
În 1895, marele vizionar rus Konstantin Șiolkovski publica romanul SF „Vise despre cer și Pământ” (Dreams of the Earth and Sky), în care scria despre stabilirea omenirii în spațiu și despre mineritul pe asteroizi. De atunci, ideea extragerii de resurse din aceste bucăți de rocă a devenit o temă recurentă a povestirilor științifico-fantastice.
 
Dar în aprilie 2012, într-o conferință de presă organizată la Muzeul Zborului, un grup de miliardari - între care fondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin - a anunțat formarea unei noi companii, Planetary Resources, care-și propune să transforme în realitate acest vis.
 
Mineritul asteroizilor este în prezent ficțiune științifică, dar noi urmărim să-l facem fapt științificf, declară inginerul-șef și președintele Planetary Resources, Chris Lewicki, care anterior a lucrat în proiectele NASA Spirit, Opportunity și Phoenix. Lewicky știe că sunt de depășit multe obstacole, dar este încrezător: „Cred că, până la finele acestui deceniu, ne vom afla în apropierea unui asteroid din care vom încerca să obținem cantități mici de apă”.
 
Extragerea gheții de pe asteroizi este o activitate promițătoare, și nu numai pentru faptul că apa le va fi utilă viitorilor coloniști spațiali. Separată în componente - hidrogen și oxigen - apa devine combustibil de rachetă. „Un asteroid mare poate fi transformat în depozit de combustibil sau în stație de alimentare în interiorul sistemului Pământ-Lună, ceea ce ar reduce rapid costul zborului cu echipaj prin întregul sistem solar”, explică Eric Anderson, copreședintele Planetary Resources. „Schimbă masiv datele problemei.”
 
Pe lângă apă, asteroizii conțin multe alte materiale valoroase, precum metalele din grupele fierului, nichelului sau platinei, care au o vastă gamă de utilizări. La formarea Pământului, acum 4,5 miliarde de ani, fierul topit s-a scurs spre nucleu, luând cu el metalele prețioase precum aurul și platina. Dar în structura unui asteroid acestea sunt distribuite uniform, ceea ce le face mai ușor de extras.
„Într-un asteroid de 50-100 de metri avem materiale în valoare de 40-50 de miliarde de dolari”, Eric Anderson, cofondator și copreședinte al firmei de minerit spațial Planetary Resources.

Citeste mai mult pe scienceworld.ro