Ministerul rus al apararii a aprobat proiectul unei noi rachete balisticie intercontinentale, a carei productie va incepe pana la sfarsitul acestui an. Gratie performantelor sale, noua arma va intrece racheta Voevod, cunoscuta in Occident sub numele de Satana, si va putea arunca 15 ogive nucleare medii si 10 incarcaturi grele pe o raza de peste 10.000 de kilometri.


„Proiectul noii rachete balistice a fost aprobat tinandu-se cont de observatiile si solicitarile venite din partea expertilor si care vor trebui incluse in perioada de definitivare a lucrarii”, au declarat pentru Interfax surse din interiorul complexului militar al Rusiei.

Potrivit acestora, „multe vor depinde de finantare. Au fost alocate suficiente mijloace, dar nu se stie ce probleme vor mai apare pe viitor”. Oricum, s-au grabit sa precizeze proiectantii, „productia rachetei va incepe pana la sfarsitul anului”.

Intr-un interviu pe aceasta tema acordat publicatiei Vzglida, generalul in rezerva Viktor Esin a estimat ca „pentru militari, aceasta racheta reprezinta un raspuns adecvat la sistemul american de aparare aeriana”. „Nu dorim o cursa a inarmarilor. Numarul de ogive nucleare este lilmitat de tratatul incheiat cu SUA. Ne vom incadra in pragurile fixate”, a precizat ofiterul rus.

Occidentalii au optat in favoarea unei conduite si nu iau in seama actiunile Rusiei. Ei isi duc la bun sfarsit programul lansat. Dar nu cunosc in detaliu caracteristicile si posibilitatile noii rachete si, de aceea, nu-si vor putea corecta programul”, a adaugat Esin.

Potrivit explicatiilor lui, dupa retragerea rachetei Satana, noua racheta va deveni cea mai grea dintre toate cele care vor ramane in dotarea armatei ruse. „Va fi suficient. Nu este nevoie de 211 tone, ca in cazul Satanei. Se prelucreaza alte tehnologii, care, la o masa mai mica, efectele vor fi mai mari”.

Esin a mentionat ca Satana are, in general, mijloace pasive de bruiaj, in timp ce noua racheta va avea mijloace active, capabile sa induca in eroare scutul aerian. „Este un sistem, dar nu la fel de performant, folosit la sistemul Bulava”, a subliniat generalul. El spune ca noua rachete va permite aducerea pe traiectoria de deplasare a unui puternic „pachet” de mijloace de contracarare a rachetelor de interceptare”.

Citeste si
Scutul aerian, solutie pentru a evita santajul Rusiei

Portavionul "George Washington" si-a facut aparitia in Marea Chinei de Sud


Rusia deplaseaza rachete S-400 la granita cu Turcia