Ultimul bastion care a rezistat in fata crizei, China, si-a pierdut din stabilitate. Datoriile extraordinare ale provinciilor chineze, incetinirea cererii si calitatea precara a institutiilor garanteaza Chinei – si intregii planete – o aterizare dura in cazul oricaror probleme majore.


Profesorul american Nouriel Roubini considera ca problemele financiare din 2013 vor fi mult mai serioase decat cele din 2008. In opinia economistului, va fi „furtuna perfecta” pentru intreaga economie a lumii: mijloace pentru indulcirea socurilor economice s-au epuizat, practic, iar caderea se va inregistra in toate regiunile cheie ale planetei.

Roubini este convins ca ultimii pasi intreprinsi pentru salvarea tarilor cu probleme din zona euro nu vor fi incununate de succes. Summitul de la Bruxelles, de la sfarsitullunii iunie, a fost un esec. In pofida deciziei de diminuare a dobanzilor, pietele europene au pierdut 3% dupa aceasta hotarare. Ca urmare, nu au existat schimbari cardinale.

Roubini afirma, de asemenea, ca in 2013 politicienii nu vor mai avea capacitatea de a adopta masuri eficiente. Astfel, SUA vor intra, probabil, in recesiune. Incetinirea economiei chineze se va accentua intr-o proportie mai mare decat s-a anticipat. Vor reduce motoarele inclusiv tarile BRIC, Mexic si Turcia. Pe de o parte, degradarea economiilor emergente va fi determinata de recesiunea din zona euro si Marea Britanie, iar pe de alta de faptul ca respectivele tari nu promoveaza reforme economice decisive.

In plus, spune Roubini, nu trebuie eliminat total din calcule un potential razboi angajat de SUA si Israel impotriva Iranului. Toate tentativele de negociere s-au incheiat fara rezultate, iar sanctiunile aplicate regimului de la Teheran nu au efectul scontat. Prin urmare, actiunile militare ar putea incepe dupa incheierea campaniei electorale din SUA.

Un colaps al zonei euro dublat de recesiune in SUA, o „aterizare dura” a economiei chineze, o puternica scadere a economiilor emergente si un razboi in Orientul Mijlociu: cu astfel de ingrediente, 2013 se contureaza drept anul „furtunii ideale”.

Un scenariu care se va dovedi mai rau decat criza din 2008, cand dobanzile de referinta puteau fi coborate de la 5-6% la zero, cand puteau fi angajate programe de sustinere a diferitelor sectorare de activitate, cu precadere a celui bancar, cand puteau fi angajate planuri de stimulare. Astfel, asemenea mijloace nu mai exista, practic, afirma Roubini, intr-un interviu acordat Bloomberg TV.

Citeste si  Nouriel Roubini ameninta SUA cu o noua recesiune

Citeşte şi Roubini crede ca Italia va reveni la lira. Afla de ce

Citeşte şi Roubini „prevesteşte” sfârşitul Forum Invest