Economistul Nouriel Roubini, cel care a anticipat criza mondiala, avertizeaza in legatura cu starea de sanatate a economiei SUA, amenintata de o nou` recesiune. „Cand America e racita, economia mondial` risca sa faca pneumonie”, afirm` reputatul expert.


Profesorul Nouriel Roubini, singurul care a prevazut criza financiara din 2008, si-a mutat atentia de la zona euro spre Statele Unite, spulberand mitul privind redresarea economiei americane. In opinia lui, exista nici o revenire, iar daca America va evita o noua recesiune, de stagnare nu vor scapa.

Incepand cu 2009, afirma Roubini, economistii au sustinut ca economia SUA a iesit din recesiune si ca se va intra intr-un ritm alert de redresare a cresterii. In realitatea insa, lucrurile nu s-au dovedit chiar asa de simple: relansarea a fost incetinita de problema datoriei. In orice caz, crede expertul, in urmatii ani, ritmul de crestere va fi sub trend.

Nu s-au adeverit nici prognozele economistilor pentru anul in curs: PIB-ul american ar fi trebuit sa afiseze un progres de peste 3%, dar pentru primele sase luni, acest indice nu va depasi 1,5%, adica mai putin decat in perioada similara a anului trecut.

Prin urmare, cresterea va incetini in a doua jumatate a anului, iar in 2013 aproape va stagna. Si iata de ce:

1. Cresterea a incetinit deja. In trimestrul al doilea cresterea a scazut de la 1,8% in ianuarie-martie, iar ritmul de crearea de noi locuri de munca – in medie 70.000 pe luna – s-a diminuat considerabil.

2. Americanii nu stiu la ce sa se astepte. Anticipata majorare a impozitelor si reducerea cheltuielilor la sfarsitul acestui an vor frana relansarea economica. In aceste conditii, numeroase firme vor strange cureaua, iar consumatorii isi vor reduce cheltuielile, ceea ce va afecta negativ starea de sanatate a economiei.

3. Mai multe impozite, mai putin consum. Venitul real al populatiei va scade spre sfarsitul acestui an.

4. Factori externi: agravarea crizei din zona euro; pericolul tot mai real al unei aterizari dure a economiei chineze; incetinirea generala a pietelor emergente; riscul scumpirii petrolului in 2013 in cazul declansarii unor actiuni militare in Orientul Mijlociu.