In septembrie, Europa s-ar putea afunda in criza, prognozeaza expertii companiei Roubini Global Economics intr-un studiu elaborat sub conducerea cunoscutului economist Nouriel Roubini. Autorii lucrarii sustin ca situatia se va inrautati pentru ca pentru septembrie au fost amanate numeroase decizii politice si economice.

Crizele istorice se produc cel mai frecvent in septembrie, iar anul acesta nu pare sa fie o exceptie, scriu expertii companiei Roubini Global Economics in lucrarea intitulata „Vizitele FMI readuc la realitate”. Si explica: In majoritatea tarilor Europei inceputul toamnei va fi marcat de evenimente importante, fiind vorba cu precadere de alegeri si prezentarea proiectelor de buget. „Combinatia acestor factori generatori de posibile schimbari are darul de a distruge definitiv stabilitatea europeana”, sunt de parere expertii companiei lui Roubini.

Citeste si Nouriel Roubini crede ca euro va exista inca sase luni

Astfel, creditorii internationali ai Greciei reprezentati de Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Comisia Europeana vor reveni la Atena pentru a hotari daca statul elen merita sau nu ca programul de sustinere financiara sa fie continuat prin deblocarea unei noi transe. Teoretic, estimeaza analistii, daca emisarii Troicii vor ramane nemultumiti si vor decide stoparea liniei de credit, Grecia va intra in default, iar parasirea zonei euro va deveni inevitabila.

Portugalia, alta victima a crizei datoriilor, incepe sa se abata de la obiectivele financiare fixate. Expertii cred ca foarte curand, aceasta tara va incepe negocieri cu UE privind un nou pachet de asistenta financiara. Pe de alta parte, marile firme de audit, PricewaterhousCooper, Deloitte, KPMG si Ernst & Young, trebuie sa prezinte in septembrie rapoarte privind starea de sanatate a sectorului financiar al Spaniei. Studiul va stabili numarul bancilor locale nevoite sa apeleze la Fondul european de stabilitate financiara (EFSF).

Citeste si Nouriel Roubini: 2013 va fi anul "furtunii perfecte"

In Italia, a treia economie a UE, va demara luna viitoare campania electorala pentru alegeri parlamentare. Politica italiana se afla intr-un adevarat haos, in conditiile in care numarul celor indecisi a atins cel mai inalt nivel incepand din 1990. De aceea, afirma autorii studiului, rezultatul scrutinului nu poate fi anticipat. In acest caz, cred expertii lui Nouriel Roubini, acest lucru trebuie privit mai degraba ca un factor negativ, pentru ca amplifica gradul de incertitudine din strategia europeana anti-criza.

Germania, privita drept salvatorul Europei, nu va fi nici ea ferita de tulburari. La 12 septembrie, Curtea Constitutionala se va reuni pentru a analiza plangerea opozitiei vizand legalitatea deciziilor summitului UE din iulie, cand fondurile anti-criza – EFSF si EMS – au primit dreptul de a cumpara direct obligatiuni emise de statele aflate in prag de default.

Citeste si Scenariile lui Dr Doom : Război în Orientul Mijlociu şi destrămarea zonei euro

Analistii considera ca, dupa toate probabilitatile, judecatorii vor adopta pozitia cancelarului Angela Merkel. Dar daca nu se va intampla asa, stabilitatea europeana va avea considerabil de suferit.

Tot in septembrie, guvernul Frantei trebuie sa prezinte proiectul de buget pentru 2013. Sub orice forma, documentul va trezi nemultumiri. Daca planul nu va cuprind reduceri drastice de cheltuieli, pietele vor fi dezamagite. Daca vor exista, sindicatele vor scoate oameni in strada.

Olanda se va confrunta la 12 septembrie cu alegeri generale. Ultimele sondaje de opinie releva faptul ca actualul partid de guvernamant ar ptuea pierde o parte din in parlament. Noul guvern va fi alcatuit pe jumatate din eurosceptici, adica adversari ai Uniunii monetare. Prin urmare, guvernului olandez ii va fi tot mai greu sa sustina masurile de salvare a tarilor de la periferia zonei euro.

Citeste si Roubini a prezis bine: Forum Invest, în insolvenţă

In plus, Comisia europeana trebuie sa prezinte la inceputul lunii viitoare un raport privind transformarea Bancii Centrale Europene in organ unic de supraveghere bancara. Potrivit presei, multe detalii nu au fost inca definitivate. Iata de ce, cred expertii companiei lui Nouriel Roubini, sunt sanse ca planul sa dezamageasca atat pietele, cat si pe liderii europeni.

Toate aceste eveniment pot conduce la urmatorul scenariu: guvernul grec va demisiona pana la sfarsitul anului; la inceputul anului viitor, statul elen va parasi zona euro; la moneda unica va renunta si Portugalia, dar spre sfarsitul anului 2014.

Citeste si Nouriel Roubini ameninta SUA cu o noua recesiune