Grupul farmaceutic elvetian Novartis isi va majora la 77% participatia detinuta la compania americana Alcon, specializata in oftalmologie. Novartis va achizitiona de la Nestle 52% din actiunile Alcon, pentru suma de 28,1 miliarde de dolari. Grupul elvetian vrea sa cumpere si restul de 23% din actiuni de la actionarii minoritari, pentru 11,2 miliarde de dolari. Oferta inaintata acestora, de 2,8 actiuni Novartis pentru fiecare titlu Alcon, respectiv 153 de dolari pe unitate, este insa inferioara pretului convenit cu Nestle, de 180 dolari pe unitate.
 
Pe de alta parte, Nestle a anuntat ca va lansa un program de rascumparare a actiunilor in valoare de 10 miliarde de franci elvetieni (9,64 miliarde de dolari) pe doi ani, dupa finalizarea actualului plan similar, de 25 miliarde de franci, care se va incheia in acest an.
 
Potrivit analistilor, Nestle ar putea folosi o parte din banii obtinuti din vanzarea Alcon pentru achizitii, una dintre tintele speculate pe piata fiind grupul britanic Cadbury, aflat deja in atentia gigantului american Kraft Foods.

Sursa: Mediafax