Numele a 54 de persoane decedate au fost găsite pe listele electorale permanente în urma unor verificări făcute de 18 primării din judeţul Alba, funcţionarii administraţiilor locale descoperind şi peste 2.000 de persoane care aveau actele de identitate expirate.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Prefectura Alba, primăriile din 18 comune şi oraşe din judeţ au transmis, până în prezent, situaţii privind verificările făcute la listele electorale permanente, fiind găsite 54 de persoane decedate ale căror nume apar pe listele electorale actualizate la data de 10 iulie 2012, scrie Mediafax.

Conform sursei citate, pe listele electorale din cele 18 localităţi au fost găsite şi 2.186 de persoane ale căror acte de identitate au expirat şi nu au fost reînnoite, două persoane care şi-au pierdut dreptul de vot şi o persoană care şi-a schimbat domiciliul fără a fi radiată din lista localităţii rezidenţei anterioare.

Întrebat de ce doar 18 din cele 78 de primării din Alba au trimis până acum aceste situaţii cu verificările de pe listele electorale având în vedere faptul că termenul dat de Guvern expiră în 18 august, prefectul de Alba, Dan Coriolan Simedru, a precizat că multe administraţii au aşteptat să trimită aceste informaţii aproape de termenul limită.

"Deşi datele trebuiau transmise zilnic, aşa cum ne-a solicitat Guvernul, sunt convins că multe dintre primării au preferat să ne comunice o singură dată situaţia completă, centralizată la nivelul localităţii lor. Acest aspect contează mai puţin, avem obligaţia să transmitem la Guvern situaţia centralizată la nivel de judeţ până în 18 august 2012. Cred în responsabilitatea faţă de lege a fiecărui primar din judeţul Alba, de aceea am convingerea că vom primi situaţia corectă şi clară din fiecare localitate, în aşa fel încât şi Prefectura Alba să poată să comunice mai departe centralizatorul final, aşa cum a solicitat Curtea Constituţională şi mai departe Guvernul României", a spus prefectul de Alba.