Aproximativ 20 de banci si companii de asigurari, printre care BNP Paribas, Societe Generale, UniCredit, Allianz, Deutsche Bank si cele mai mari banci grecesti, si-au exprimat deja intentia de a participa la conversia de obligatiuni de stat grecesti in titluri cu scadenta de pana la 30 de ani cu valoare mai mica.


Creditorii privati ai statului elen mai au timp pana joi la miezul noptii sa se decida daca vor adera a nu la acest program de restructurare a datoriei elene.

Pana acum, si-au aratat disponibilitatea in acest sens Societe Generale, Assicurazioni Generali si UniCredit. Lor li se adauga principalele sase banci grecesti, care figureaza printre cei mai mari posesori sectorul privat de obligatiuni de stat elene. Iata de ce, participarea lor este de vitala pentru reusita acestei scheme menita sa reduca datoria Greciei detinuta de creditorii privati cu 107 miliarde de euro, de la 206 miliarde, in prezent.

Guvernul Greciei a stabilit un prag minim de participare de 75% pentru a efectua conversia si a anuntat ca, daca aceasta tinta va fi atinsa, ceilalti detinatori de obligatiuni elene ar putea fi obligati prin lege sa accepte conversia.

"Este in interesul creditorilor privati si al stabilitatii internationale. Toti creditorii privati stiu ca este mai bine sa pierzi putin si sa castigi mult mai tarziu decat sa pierzi mult mai tarziu si sa nu castigi nimic", estima ieri la Paris ministrul francez pentru Afaceri europene, Jean Leonetti.

Generali, cea mai mare companie de asigurari din Italia, detine obligatiuni de stat grecesti cu o valoare nominala de 2,95 miliarde euro. UniCredit, cea mai mare banca din Peninsula, avea la sfarsitul lunii septembrie anul trecut, titluri elene de 540 milioane euro. Societe Generale detinea in decembrie 2011 obligatiuni guvernamentale elene de 1,06 miliarde euro.Contactati de Bloomberg, reprezentantii celor trei institutii financiare au confirmat ca acestea vor participa la programul de preschimbare de obligatiuni.

Efectuarea cu succes a swap-ului de obligatiuni este una dintre preconditiile celui de-al doilea acord de salvare a statului elen de la faliment, de 130 miliarde euro.

Daca schema nu se va incheia conform planului, "sectorul public nu va finanta programul economic al Greciei, iar statul va fi nevoit sa-si restructureze datoria" in conditii diferite fata de cele propuse in prezent, a avertizat ministerul elen al Finantelor. Ministrul Finantelor Evangelos Venizelos a declarat recent, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca Grecia anticipeaza ca detinatorii privati de obligatiuni vor accepta oferta de conversie, insa statul este pregatit sa-si oblige sa participe, daca va fi necesar.

Fortarea creditorilor privati sa restructureze datoriile Greciei va declansa probabil contractele credit-default swap de asigurare a obligatiunilor fata de perspectiva intrarii emitentului in incapacitate de plata, sustin analistii.

"Se vor declansa probabil urmari grave la periferia zonei euro, inclusiv in Spania si Italia", comenteaza un analist new-yorkez, care noteaza ca actiunile din sectorul financiar vor avea de asemenea de suferit.

Allianz, AXA, CNP Assurances, EFG Eurobank Ergasias, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa Sanpaolo, National Bank of Greece si Alpha Bnk se numara de asemenea printre membrii comtietului de coordonare a creditorilor care intentioneaza sa accepte conversia, potrivit IIF.Directorul general al Rabobank, Bert Bruggsink, a afirmat pentru Bloomberg ca banca olandeza urmeaza de asemenea sa participe.