NYSE Euronext a propus Facebook să se listeze la New York Stock Exchange, încercând să profite de greşelile operatorului rival Nasdaq OMX, care au contribuit la transformarea ofertei publice iniţiale a reţelei de socializare într-o dezamăgire de proporţii.


O sursă apropiată discuţiilor a afirmat, pentru Reuters, că managementul Facebook a purtat convorbiri telefonice cu reprezentanţii NYSE Euronext, după ce operatorul bursier a înaintat o ofertă privind listarea reţelei de socializare la New York Stock Exchange.

Propunerea presupune transferarea Facebook de pe Nasdaq la NYSE, sustin surse citate de Bloomberg. Conform traditiei, reprezentanţii NYSE Euronext au dezmintit informatiile, sustinand că nu au purtat astfel de discuţii cu Facebook. "Nu au avut loc discuţii cu Facebook privind transferarea listării lor în urma evenimentelor de săptămâna trecută. Nu credem că o astfel de discuţie ar fi adecvată în acest moment", se arată într-un comunicat al celui mai mare operator bursier din lume.

Facebook şi băncile de investiţii care au pregătit oferta publică iniţială a reţelei de socializare, în frunte cu Morgan Stanley, au fost dur criticate în ultimele zile pentru modul în care s-a desfăşurat operaţiunea. Listarea Facebook a fost amânată vineri cu 30 de minute, iar confirmările pentru tranzacţiile cu acţiunile companiei au întârziat chiar şi câteva ore, spre frustrarea traderilor, din cauza unor erori în sistemele informatice ale pieţei Nasdaq, care au fost suprasolicitate.

Acţiunile Facebook au închis vineri uşor peste preţul de debut, după intervenţia Morgan Stanley şi a celorlalte bănci de investiţii, care au apărat pragul de 38 de dolari la care reţeaua de socializare a atras, în oferta publică, 16 miliarde de dolari. Titlurile companiei s-au depreciat însă luni şi marţi cu peste 18%, însă au revenit miercuri în urcare uşoară şi au închis la 32 de dolari. Cotaţia de la finalul şedinţei de miercuri este cu peste 15% sub preţul de listare.

Relaţia dintre Facebook şi Nasdaq a devenit tensionată după incidentele de vineri. Nasdaq este piaţa preferată de majoritatea companiilor americane din sectorul IT. Analiştii cred că NYSE, rivalul tradiţional al Nasdaq, ar putea profita de greşeli pentru a atrage cea mai mediatizată listare din ultimii ani. Totuşi, transferarea flotării la scurt timp după oferta publică iniţială este o practică extrem de rară.