Compania China Gezhouba Group International Engineering, cu activitati in infrastructura de transport, energie si turism, vrea sa se implice ,,ferm" in proiectul de peste un miliard de euro al constructiei hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, din judetul Cluj.

,,Ministrul Economiei Ion Ariton s-a intalnit azi la Beijing cu o delegatie a companiei China Gezhouba Group International Engineering, condusa de presedintele executiv Ren Jianguo. In cadrul discutiilor, Jianguo a exprimat decizia ferma a companiei de a se implica in realizarea Tarnita", se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Ion Ariton, aflat intr-o vizita de trei zile in China, urmeaza sa aiba mai multe intalniri cu conducerile mai multor companii energetice, in vederea atragerii acestora in proiecte de investitii in Romania.

Principalul contractor al celei mai mari hidrocentrale din lume a fost China Gezhouba Group International Engineering, denumita Trei defilee.

Compania chineza a realizat sau a participat la constructia a peste 100 de hidrocentrale precum si la peste 300 de lucrari de autostrazi, poduri, diguri, cai ferate sau locuinte.

Hidrocentrala de la Tarnita
ar urma sa fie pusa in functiune in 2019, dupa o investitie estimata la 1,028 miliarde de euro, si va fi realizata de o societate mixta in care compania de stat Hidroelectrica va detine 51% din actiuni.

Procesul de atragere a investitorilor va fi derulat in perioada iunie 2011-ianuarie 2012, iar societatea de proiect va fi constituita in februarie 2012.