Se numeste „Subteran” si este situat in inima Parisului. Dar mult sub pamant, acolo unde se pastreaza trezoreria nationala a Frantei.Este cel mai bine pazit loc din Franta. Construit la cateva etaje sub Banca Frantei, „Suberanul” este o uriasa sala-bunker, cu o suprafata de 11.000 mp, strajuita de 658 de coloane si care adaposteste rezerva de aur a Frantei: 2.435 tone de metal pretios, in monede si lingouri. La cursul actual al arului, asta inseamna peste 110 miliarde de euro. Dupa Statele Unite si Germania, Franta este, la egalitate cu Italia, al treilea detinator de aur din lume.

Pentru a intra in „Subteran”, din strada Colonel-Driant, este nevoie, in primul rand, de un card de acces. Flancati de agenti de securitate, vizitatorii si bunurile lor sunt scanati. Cu un ascensor se coboara apoi la etajul patru al subsolului. O camera goala folosita drept vestiar. Apoi o usa blindata de 7 tone, ce ruleaza pe sine pana la un un bloc de ciment de 17 tone.

Accesul in Suberan se face cu un al doilea lift. Etajul opt. Alta usa blindata, alt bloc de ciment pe sine. Se patrunde intr-un univers de un estetic ciudat. Un culoar lung si insipit, care se termina intr-un grilaj. Dincolo de care se vad, in sfarsit, podeaua de marmura in patrate albe si negre si coloanele dispuse de-a lungul Subteranului.

Pe parcursul anilor, , pentru intarirea securitatii, marea sala a fost zidida. In intrandurile formate intre coloane, usile bareaza accesul. Ele se descuie cu doua chei diferite. Una este la supraveghetor, alta la casier. Intotdeauna ei sunt insotiti de un agent. In spatele usilor sunt camerele unde odihneste, imobil, aurul Frantei.

Dupa bombardamentele de la Paris din Primul razboi monial, s-a decis constructia unei noi sali securizate. Trebuia sa fie ceva impenetrabil. Lucrarile au inceput in 1924. S-au incheiat in 1927. 1200 de muncitori au lucrat zi si noapte. La peste 20 de metrii adancime, ei au extras 150.000 mp de pamant si au folosit 10.000 tone de otel, 20.000 tone de ciment si 50.000 tone de nisip.

Pe langa salile cu aur, monede si bijuterii, altaparte din Subteran este echipata cu bucatarii, bai si camere frigorifice. In caz de conflict, 3.000 de persoane pot gasi aici adapost.