Italia a iesit din cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice 2020. Spania este obligata sa reduca din costuri ... Se creaza sentimentul ca Europa de Sud nu mai are mijloace pentru a gazdui JO. Iar concurenta tarilor emergente ingrijoreaza.


Criza face inaccesibila organizarea Jocurilor Olimpice pentru Europa de Sud? In februarie anul trecut, Italia s-a vazut nevoita, din considerente de ordin financiar, sa renunte la candidatura sa pentru JO 2020.

Dezastrul financiar grec a ramas in memoria tuturor. Cel mai mediatizat eveniment sportiv, Jocurile Olimpice, a costat zeci de miliarde de euro, adica aproape 7% din patrimoniul produs de statul elen intr-un an, pentru un profit de maxim 8 miliarde de euro.

Costuri ridicate, profit mic: sunt, oare, JO o afacere buna? In opinia analistilor, impactul este, de cele mai multe ori, pozitiv in lunile care urmeaza evenimentului, dar el dispare pe termen lung. Prin urmare, tarile organizatoare incearca sa-si reduca la maxim costurile.

Este cazul Madridului, capitala unui stat confruntat cu mari dificultati. La fel cum s-a intamplat la Los Angeles, in 1984, orasul spaniol a decis sa construiasca in avans o mare parte din infrastructura. „Pe timp de criza, se impune o abordare diferita: mai multa eficienta, mai multa responsabilitate pentru amortizarea rapida a cheltuielilor”, au explicat analistii.

O strategie pe care Parisul intentioneaza sa o adopte in vederea Jocurilor Olimpice din 2024, pe care capitala franceza se gandeste sa o organizeze. „Ceea ce se investeste acum sunt, de fapt, reducerile de cheltuieli din viitor”, afirma expertii. Altfel spus, fracezii vor JO low cost.