UPDATE Conform sondajului CNN, dezbaterea a fost câștigată net de Barack Obama cu 48% dintre respondenți considerând că a fost mai bun în această seară (dimineață, în România) și doar 40% pronunțându-se în favoarea lui Mitt Romney. În acest fel, scorul general al celor trei dezbateri este de 2-1, în favoarea actualului președinte. În timp ce tabăra democraților exultă, susținătorii lui Romney încearcă, acum, să acrediteze ideea că, de fapt, nu dezbaterile televizate decid câștigătorul alegerilor.

Ultima dezbatere prezidenţială dintre Barack Obama şi adversarul său Mitt Romney s-a desfăşurat, înainte de alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie, fiind consacrată politicii externe şi apărării, potrivit Mediafax.

Candidaţii au intrat pe scena din cadrul Universităţii Lynn din Boca Raton, în statul cheie Florida (sud.est), la 21:02 ora locală (04:02, ora României) pentru o oră şi jumătate de dezbatere faţă în faţă dedicată mai ales Orientului Mijlociu, Iranului şi apărării.

După saluturi, cei doi candidaţi s-au aşezat în jurul aceleiaşi mese. Prima întrebare a moderatorului s-a referit la Libia şi atacul împotriva consulatului american de la Benghazi de la 11 septembrie, în cursul căruia ambasadorul şi alţi trei americani au murit.

Cu doar 15 zile înainte de alegeri, diferenţa dintre Barack Obama şi Mitt Romney în sondaje a dispărut, cei doi candidaţi fiind aparent la diferenţă de unul-două puncte conform anchetelor, un procent inferior marjei de eroare.

Mitt Romney deschide dezbaterea: "Nu doar omorându-i vom ieşi din această problemă" a terorismului global

Candidatul republican la preşedinţie Mitt Romney a apreciat că "nu doar omorându-i" vor ajunge Statele Unite să elimine ameninţarea teroristă şi Al-Qaida, luni în cadrul celei de-a treia dezbatere cu Barack Obama de la Boca Raton.

"Nu doar omorându-i vom ieşi din această problemă. Va trebui să stabilim o strategie completă şi solidă pentru a ajuta lumea musulmană şi alte zone ale lumii să respingă extremismul radical violent", a declarat Romney.

De la începutul dezbaterii consacrată politicii externe şi apărării, republicanul a salutat decizia lui Barack Obama de a îl elimina pe liderul Al-Qaida în cadrul unui îndrăzneţ raid commando pe teritoriul pakistanez în 2011, eveniment pe care preşedintele îl aminteşte cu fiecare ocazie ca dovadă a calităţilor sale de lider.

"Îl felicit pentru eliminarea lui Ossama Ben Laden şi pentru că a vânat conducerea Al-Qaida", a afirmat Romney într-un schimb de replici intens la începutul dezbaterii.

Însă pentru republican, Statele Unite duc lipsa unei strategii pentru a face faţă islamului radical care s-a manifestat în repetate rânduri de la începutul Primăverii arabe. Acesta a amintit mai ales situaţia din Libia, unde consulatul de la Benghazi a fost luat cu asalt de către "terorişti", Mali unde grupuri "de tipul Al-Qaida" controlează nordul ţării şi Egiptul, guvernat de un preşedinte ce face parte din Frăţia Musulmană.

Obama îl acuză pe Romney că a făcut mereu alegeri greşite în materie de politică externă

Barack Obama l-a acuzat pe rivalul său republican Mitt Romney că a făcut mereu alegeri greşite în materie de politică externă, mai ales când a susţinut războiul din Irak în 2003.

"De fiecare dată când v-aţi exprimat o opinie, v-aţi înşelat", a declarat preşedintele în exerciţiu la începutul ultimei confruntări directe cu Mitt Romney înainte de alegerile de la 6 noiembrie.

Barack Obama: Cât timp eu voi fi preşedinte, Iranul nu va avea arma nucleară

Barack Obama a asigurat că "Iranul nu va avea arma nucleară" cât timp el va fi preşedinte, luni în cadrul celei de-a treia dezbateri cu republicanul Mitt Romney care a promis la rândul său să sporească sancţiunile la adresa Teheranului.

Negând orice acord cu Iranul pentru a începe negocieri bilaterale cu privire la programul nuclear al Teheranului, Barack Obama a amintit că obiectivul este să împiedice Iranul să obţină bomba atomică prin intermediul "sancţiunilor paralizante" care, conform acestuia, "funcţionează".