Barack Obama a afirmat, in cadrul ultimei dezbateri cu adversarul sau, Mitt Romney, inaintea alegerilor prezidentiale, ca SUA vor reactiona daca Israel va fi atacat.


Iranul nu va detine arma nucleara „atata timp cat voi fi presedinte”, a precizat liderul de la Casa Alba in timpul acestei confruntari organizata la Boca Raton, in Florida, si avand ca principala tema politica externa.

Negand orice acord cu Iranul privind angajarea, dupa alegeri, de negocieri bilaterale vizand programul nuclear al Teheranului, Obama a amintit ca obiectivul este de a impiedica acest stat sa intre in posesia unei arme de distrugere in masa, dar prin intermediul sanctiunilor zdrobitoare care i-au fost aplicate si care, spune presedintele SUA, functioneaza.

In opinia lui Obama, odata cu scaderea productiei de petrol si prabusirea monedei nationale, economia iraniana este in ruine. Motivul pentru care am provocat toate astea este pentru ca un Iran dotat cu arma atomica reprezinta o amenintare pentru securitatea noastra nationala si o amenintare pentru securitatea Israelului, a adaugat el. Iar daca, in pofida sanctiunilor, Teheran nu va renunta la controversatul sau program de inarmare nucleara, toate optiunile vor fi deschise, a subliniat Obama.

Dezacordul meu cu guvernatorul Romney este ca, pe durata acestei campani, el a repetat frecvent ca trebuie sa luam in considerare o actiune militara preventiva. Eu cred ca ar fi o eroare, a afirmat Obama.

Candidatul republican a pledat, la randul sau, in favoarea intaririi regimului de sanctiuni construit impotriva Iranului si izolarii tarii pe plan diplomatic. Voi face astfel incat diplomatii iranieni sa fie tratati pretutindeni in lumi lume ca niste paria, a promis Romney. In ceea ce priveste o actiune militara impotria Teheranului, el a sustinut ca este vorba de o optiune care trebuie luata in calcul ca ultima varianta, dupa epuizarea tuturor celorlalte.