Dupa toate probabilitatile, presedintele SUA, Barack Obama, va obtine un al doilea mandat la Casa Alba. Oricum, indiferend de rezultatul alegerilor din 6 noiembrie, America va traversa o grava criza politica legata de problema bugetara. Daca partidele nu ajung la un compromis in aceasta chestiune, SUA vor intra intr-o noua criza economica.


Potrivit unui nou chestionar realizat de canalul de televiziune ABC News in colaborare cu The Washington Post, presesedintele democrat si adversarul republican, Mitt Romney sunt la egalitate, obtinand fiecare cate 48% din simpatiile alegatorilor americani. O cifra similara a reiesit si dintr-un sondaj Pew Research. In schimb, un studiu Gallup arata ca, in cazul in care prezenta la vot va fi masiva, Romney va intruni 51% din sufragii, Obama numai 46%.

Totusi, acest lucru nu-l va impiedica pe Obama sa iasa invingator din cursa electorala, gratie marilor electori, avand in vedere ca actualul locatar de la Casa Alba este sustinut de statele dens populate ale SUA. Astfel, analizand rezultatelor tuturor sondajelor realizate pe state, analistii CitiGroup au ajuns la concluzia ca Obama conduce cu un avans de 24 de voturi: 281 la 257.

In plus, sansele lui Obama sunt sustinute de stabilizarea economiei SUA, care a crescut in trimestrul al treilea cu 2%, in conditiile in care rata somajului s-a fixat la 7,9%. In 10 dintre statele cheie pentru rezultatul final al alegerilor prezidentiale, numarul locurilor de munca a sporit cu 1 milion de oameni.

In alta ordine de idei, studiile arata ca, de regula, sub presedintii democrati, pietele afiseaza rezultate mai bune. Totusi, orice schimbare de regim antreneaza un avans considerabil al indicelui S&P 500 in anul urmator scrutinului. In cazul investitorilor, ei nu vor avea timp sa evalueze consecintele alegerilor, pentru ca atentia lor va fi concentrata asupra chestiunilor bugetare.

Congresul SUA urmeaza sa stabileasca noii parametri ai sistemului bugetar si limita datoriei de stat pana la sfarsitul anului. In caz contrar, vor intra automat in vigoare noi reduceri de cheltuieli. In aceste conditii, expertii nu exclus posibilitatea ca economia americana sa intre in recesiune, iar piata fortei de munca se va confrunta cu o noua criza.