Administratia Obama a făcut presiune miercuri asupra Congresului pentru suprimarea unei legi relicvă a Războiului Rece în vederea normalizăii relaţiilor comerciale între SUA şi Rusia, care urmează să-şi finalizeze intrarea în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în această vară, relatează AFP.


'Rusia va fi membru al OMC până la sfârşitul verii, iar dacă acordurile comerciale între SUA şi Rusia nu se vor aplica, atunci companiile noastre, inovatoare şi exportatoare, vor suferi un dezavantaj în competiţia cu firmele concurente la nivel mondial', a explicat reprezentantul SUA pentru comerţ, Ron Kirk.

El a apreciat că este nevoie urgentă de o acţiune legislativă, adăugând că Moscova are termen până la 23 august să finalizeze procedura cerută înainte de aderarea sa la OMC, care va fi validată luna următoare.

Amendamentul Jackson-Vanik, datând din 1974, obstrucţionează pentru moment exporturile americane spre Rusia. Un proiect de lege prezentat săptămâna trecută de senatorii americani restabileşte 'relaţii comerciale permanente şi normale' între cei doi foşti adversari.

În prezent, exporturile către Rusia - fixate pe o bază anuală - ating 9 miliarde de dolari pe an, o sumă care s-ar putea dubla în cinci ani dacă ar fi restabilite relaţii normale între cele două state.

Şefa diplomaţiei americane Hillary Clinton a susţinut de asemenea acest punct de vedere într-un comentariu publicat în Wall Street Journal, subliniind că normalizarea în mod durabil a relaţiilor comerciale cu Moscova 'nu este un cadou făcut Rusiei', ci 'o investiţie strategică inteligentă'.