Unii le spun ritualuri, altii superstitii, altii ticuri…. Marii campioni sunt definiti nu numai prin rezultatele lor sportive, dar si prin gesturile pe care le fac inainte de confruntarea sau pe durata derularii acesteia.


Rafael Nadal. A castigat de sapte ori turneul de la Roland Garros, dar in aceslasi timp este campion la toate categoriile de minica si de ticuri. Cel mai straniu dintre acestea din urma ramana obsesia jucatorului de tenis de a aseza in aceiasi pozitie cele doua sticle de apa pe care le consuma de-a lungul meciului in pauzele de joc. Dupa ce bea din ambele recipiente, le inchide meticulos invartind lent capacele, pentru ca apoi sa aseze sticlele pe podea, intre picioarele sale.

Tiger Woods. Legenda americana a golfului are, la randul sau, un obicei care poate fi mai degraba catalogat drept superspetitie decat manie. Astfel, cand se afla in fata unui traseu dificil sau in fazele finale ale fiecarui turneu, el poarta un tricou rosu, care sa-i aminteasca de primele sale victorii.

Souleymane Diawara. Fotbalistul nu iese niciodata pe teren fara manusi. Chiar la Cupa Africii, cand temperatura depaseste 40 de grade. Indiferent de conditiile meteo, fie ca e vara sau iarna, el nu se abate de la aceasta regula.

Michael Jordan. O buna parte a carierei sale, superstarul echipei de baschet Chicago Bulls a purtat, pe sub echipament, sortul Universitatii North Caroline. Un obicei pe care l-a respectat atat la Chicago Bulls, cat si la Wizards.