Obligatiunile UniCredit, cea mai mare banca italiana, sunt tranzactionate pe piete ca active speculative, "junk", in timp ce grupul financiar se pregateste sa refinanteze anul viitor datorii de 37,6 miliarde de euro.

Investitorii evalueaza pe pietele secundare obligatiunile UniCredit la niveluri care presupun un rating de credit "B1", cu patru niveluri sub categoria recomandata pentru investitii (investment grade), si cu opt trepte sub ratingul "A2" al bancii, potrivit Moody's Analytics.

Bank of America-Merrill Lynch include, intr-un indice al obligatiunilor marilor companii europene, obligatiuni UniCredit care s-au devalorizat de la inceputul lunii iunie cu 2,8 miliarde euro, la 13,4 miliarde euro.

Dintre marile banci europene, UniCredit are de rambursat sau refinantat anul viitor cel mai mare volum de obligatiuni.

Temerile ca Italia nu va reusi sa tina in frau muntele de datorii publice acumulate si sa evite o criza de proportii au umflat dobanzile platite de stat la niveluri record, afectand puternic activele UniCredit, care are de recuperat de la guvernul de la Roma creante de 40 miliarde euro sub forma de obligatiuni de stat.

"Este vorba de o banca italiana si, tinand cont de ce se petrece in Italia, ar fi o tendinta de retrogradare", comenteaza Otto Dichtl, analist de credit la Knight Capital Europe, Londra.

UniCredit a raportat luni o pierdere record de peste 10 miliarde euro pentru trimestrul al treilea, care a determinat Moody's sa plaseze ratingul bancii sub evaluare cu perspectiva negativa. Agentia de rating a aratat ca, desi banca are "o lichiditate considerabila", se confrunta cu presiuni din partea "volatilitatilor din mediul operational italian si european".

Obligatiunile UniCredit ofera in medie un randament de 9,8%, cel mai ridicat dintre marile companii europene, potrivit indicelui Merrill Lynch. Potrivit datelor bancii americane, marile companii europene dau in medie un randament de 5,1%. Intesa Sanpaolo, a doua mare banca italiana, ofera un randament de 9,3%, iar BNP Paribas, cea mai mare banca europeana, figureaza cu 5,9% in indicele Merrill Lynch.

UniCredit are de refinantat anul viitor datorii de 37,6 miliarde euro.