Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să facă mai mult pentru a limita criza din zona euro, deoarece actualele facilităţi financiare nu sunt suficiente, a declarat secretarul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Angel Gurria.


"Dacă BCE poate acţiona pe pieţele financiare pentru a reduce maturităţile, atunci de ce nu? Este în joc tot sistemul. Euro nu ar trebui să fie în pericol. Fondurile Mecanismul European de Stabilitate şi Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară nu sunt suficiente sau destul de rapide", a spus Gurria într-o conferinţă pe teme economice şi politice desfăşurată în Slovenia.

Secretarul general al OCDE a declarat că "speră şi se aşteaptă" la o aprobare a Mecanismului European de Stabilitate de către Curtea Constituţională a Germaniei la 12 septembrie, după avizul parlamentului în iunie. Un eşec ar însemna aproape cert sfârşitul fondului. Întrebat dacă BCE ar trebui să înceapă achiziţii nelimitate de obligaţiuni:, Gurria a răspuns: "Da, cred că ar trebui să o facă şi cu cât mai repede cu atât mai bine".
De asemenea, oficialul a afirmat că zona euro va rămâne intactă în pofida crizei.

"Cred că niciun stat nu va părăsi uniunea monetară şi niciun stat nu ar trebui să renunţe la euro. De asemenea, cred că alte state vor trece la moneda europeană în viitor", a spus el.

Slovenia, care ar putea deveni următoarea ţară care cere ajutor extern, ar trebui să se concentreze asupra reformelor şi să ia în calcul un ajutor extern doar după implementarea acestora şi reducerea deficitului, a adăugat secretarul general al OECD.